Κεράσι, το ωφέλιμο

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που τα κεράσια, αυτά τα νόστιμα, ζουμερά και πολύ ωφέλιμα φρούτα, βρίσκονται στα καλύτερά τους. Τα κεράσια δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά ανήκουν στα φρούτα που προστατεύουν συνολικά την υγεία.

Τα κεράσια είναι αντικαρκινικά, εξαιτίας των ανθοκυανινών που περιέχουν, καθώς οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Οι φυτοχημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται φυτοστερόλες και περιέχονται σε υψηλή συγκέντρωση στα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών.
Τα κεράσια ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.
Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και όλοι γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας, κυρίως για την καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα κεράσια περιέχουν θρεπτικές ουσίες που έχουν ιδιότητες καθαρισμού και οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά μας να απαλλαγούν από την τοξικότητα και τα βοηθά να λειτουργούν καλύτερα.
Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές εμφανίζονται κυρίως λόγω αυξημένης παραγωγής ουρικού οξέος. Έτσι λοιπόν, όταν τα κεράσια καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγή ουρικού οξέος στο αίμα.

Τα κεράσια βοηθούν στην πρόληψη της δημιουργίας πλάκας των δοντιών, άρα και της τερηδόνας.
Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Βοηθάει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.
Βοηθούν στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση.
Αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Συνεπώς, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
Είναι πολύ καλή επιλογή για δίαιτα, αφού έχουν μικρή θερμιδική απόδοση και δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού.

• Να επιλέγετε κεράσια που δεν είναι γδαρμένα ή παραμορφωμένα..
• Να τα αγοράσετε μόνο αν τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.
• Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
• Να τα πλένετε με άφθονο ζεστό νερό προτού τα καταναλώσετε.

(Πηγή: iatronet.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή