Φίλης, ο νέος Πάγκαλος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Φίλης, ο νέος Πάγκαλος

Είναι ταλέντο το να δημιουργείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι τέχνη το να πυροδοτείς με τις δηλώσεις σου ολόκληρες συζητήσεις με ασήμαντη αφορμή. Το είχε ο Θόδωρος Πάγκαλος και το καλλιεργούσε συστηματικά. Οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια τρέφονται από Πάγκαλους, τους αναζητάνε και τους δίνουν άπλετο χώρο και όσο χρόνο μπορούν, αρκεί να ανεβάζουν τις πωλήσεις, την ακροαματικότητα και την τηλεθέαση.

Eίναι Δευτέρα βράδυ και στην εκπομπή του ο Νίκος Χατζηνικολάου κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να ανάψουν τα αίματα. Κολλημένος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κάνει συστηματικές προσπάθειες για να αποδείξει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πάνε από το κακό στο χειρότερο και ότι ήρθε η ώρα για τα ιδιωτικά. Παρουσιάζει λοιπόν εκείνες τις αμφισβητούμενες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων (rankings), που δείχνουν ότι τα ελληνικά υποχωρούν σε χαμηλότερες θέσεις χρόνο με το χρόνο. Όταν ο καλεσμένος του, υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, του υπενθυμίζει ότι αυτές οι κατατάξεις έχουν αμφισβητούμενα κριτήρια, αυτός βγαίνει από τα ρούχα του. Αρχίζει να φωνάζει, να μην αφήνει τον καλεσμένο του να μιλήσει και να πυροδοτεί μία τεχνητή ένταση. Το βασικό του επιχείρημα για να απαξιώσει τα πανεπιστήμιά μας (κι όχι φυσικά κάποια αγωνία του για το πώς θα επιβιώσουν από την κρίση ή το πώς θα γίνουν καλύτερα) καταρρίπτεται στη συνέχεια κι από προσκεκλημένους πρυτάνεις οι οποίοι του υπενθυμίζουν ότι καταφέρνουν με όλο και λιγότερα μέσα να λειτουργούν αξιοπρεπώς, να τυγχάνουν διεθνούς αποδοχής και οι πτυχιούχοι μας να γίνονται εύκολα αποδεκτοί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ποτέ κανένας εργοδότης τους να αμφιβάλλει για την αξία του ελληνικού πανεπιστημιακού τους πτυχίου.
Η ηρεμία επανέρχεται κι όσο κι αν ο υπουργός λέει πράγματα που θα έπρεπε να μας βγάζουν από τα ρούχα μας, ο «αντικειμενικός» και ατσαλάκωτος δημοσιογράφος δεν εξανίσταται. Λέει, για παράδειγμα, ο Φίλης ότι ναι, το ξέρω οτι τα χρήματα για τα πανεπιστήμια δεν φτάνουν αλλά … «θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια για την έρευνα»!!! Πόσο άσχετος με την έρευνα μπορεί να είναι κάποιος για να λέει τέτοιες ηλιθιότητες;;; Δηλαδή να σταματήσουν τα πανεπιστήμια, ελλείψει χρημάτων, τις ερευνητικές τους δραστηριότητες για να πληρώσουν τη ΔΕΗ τους, τις καθαρίστριες και τα υπόλοιπα λειτουργικά τους έξοδα! Και τι σόι πανεπιστήμια θα είναι αυτά αν δεν κάνουν έρευνα; Και πώς όλοι όσοι τα χρηματοδοτούν, Ευρωπαϊκή Ενωση, ερευνητικά κέντρα, ανεξάρτητα ή ιδιωτικά ιδρύματα, θα τους ξαναδώσουν χρήματα αν δεν παράγουν ερευνητικά αποτελέσματα; Δηλαδή για να βγάλουν όπως-όπως τη χρονιά, να αποκλειστούν από τη μόνη σοβαρή πηγή χρηματοδότησης που έχουν. Ο αδέκαστος δημοσιογράφος όμως τον αντιμετωπίζει συγκαταβατικά για την «φιλότιμη» προσπάθεια που κάνει. Στο κάτω-κάτω τί τον νοιάζει αυτόν αν τα πανεπιστήμια μας αυτοκαταργηθούν; Η τηλεθέαση να είναι καλά. Α, και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Εννοείται ότι ο εκπρόσωπος των κολλεγίων είχε όλη την άνεση να πει τις απόψεις του, όπως και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως και ο σύλλογος γονέων ιδιωτικών σχολείων. Οι συμπάθειες δεν κρύβονται. Ο εκπρόσωπος των φροντιστηρίων, στα οποία φοιτά η πλειοψηφία  των μαθητών όμως, πήρε το λόγο κάπου στις δύο με τρεις το πρωί. Προφανώς ο Χατζηνικολάου, όταν πήγαινε στο Κολλέγιο έκανε μόνο ιδιαίτερα … Γιατί για «μαύρο» χρήμα των ιδιαιτέρων που στερεί πολλά φορολογικά έσοδα από το κράτος, δεν έδειξε και κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Είπε κι άλλα ο Νίκος Φίλης. Για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Ότι θα γίνει με διάλογο και με συναίνεση . Δηλαδή ότι η επίσημη Εκκλησία θα δεχτεί να χάσει τα προνόμιά της με τη θέλησή της ! Όχι, το άλλο με τον Τοτό δεν το είπε. Κι αντί ο «έγκριτος» δημοσιογράφος να τον ξευτιλίσει για την υποκρισία του, για τις πολιτικές του κωλοτούμπες, για μια ακόμα προεκλογική δέσμευση που αποδείχτηκε απάτη, τον άκουγε συγκαταβατικά …
Και πού άναψαν τα αίματα; Όταν υπενθύμισαν στον Φίλη ένα περυσινό του άρθρο (20.08.14) στην «Αυγή» με επίμαχο θέμα το αν ο αφανισμός των Ποντίων από τους Τούρκους, πριν από ένα αιώνα περίπου, ήταν «Γενοκτονία» ή «Εθνοκάθαρση»! Φοβερά επίκαιρο θέμα, φλέγον θέμα για την παιδεία η «επιστημονική» άποψη του Φίλη για τη Γενοκτονία. Μάλιστα, γι αυτό ξενυχτήσαμε όλο το βράδυ όσοι έχουμε αγωνία για την παιδεία. Για να ακούσουμε τις επιστημονικές απόψεις του Φίλη, ο οποίος, σημειωτέον δεν έχει τελειώσει ποτέ τη Νομική. Δημοσιογράφος ήταν πριν γίνει βουλευτής. Και με την ιδιότητα αυτή είχε γράψει το άρθρο κι όχι ως υπουργός.
Για ένα θέμα που έχει «λυθεί» από το 1994, όταν η Βουλή είχε αποφασίσει ομόφωνα, δηλαδή και με τις ψήφους του τότε κόμματος του Νίκου Φίλη, ότι είναι «Γενοκτονία» η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Και για να μην αδικούμε το Φίλη, δεν έγραψε το άρθρο στα καλά καθούμενα. Το έγραψε τότε για να απαντήσει σε 38 υπερπατριώτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ζητούσαν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα «η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)».
Προς τιμήν του, ο Φίλης δεν αναίρεσε την τότε άποψή του, την υπερασπίστηκε, διευκρινίζοντας ότι γίνεται με επιστημονικά κριτήρια. Αλλά το δημοσιογραφικό «λαβράκι» είχε βγει! «Φίλης, η νέα Ρεπούση» κραύγαζαν οι τίτλοι την άλλη μέρα. Οι Πόντιοι εξεγέρθηκαν και τον έκραξαν άγρια, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζήτησαν την παραίτησή του σε μια ανέξοδη επίδειξη πατριωτισμού και κανένας δεν δέχτηκε να συζητήσει το απλό: ως τί είχε μιλήσει ο Φίλης,για να αξίζει να ασχοληθούμε όλοι με την άποψή του; Ως ιστορικός, ως διεθνολόγος, ως μελετητής Τουρκικών Σπουδών ή μήπως με το ίδιο κύρος που έχει κι ο φίλος μου ο Θανάσης όταν γράφει τις προσωπικές του απόψεις στο blog του;;;  Αλλά κανένας τους δεν θέλει να το συζητήσει γιατί τότε θα κληθεί να απαντήσει και στην επόμενη ερώτηση που «καίει». Όταν το 1994 η Βουλή αποφάσιζε, ως τί αποφάνθη; Ως ιστορικός; Κι από πότε η ιστορία γράφεται όπως αποφασίσει η όποια Βουλή; Αν θέλουμε να μιλάμε για «ανιστόρητους» και για «επιστήμονες» …
Ας πρόσεχε ο Νίκος Φίλης. Έχει ήδη γράψει ιστορία με τις ατάκες του: «Δηλαδή πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;» (για την αύξηση του ΦΠΑ απ’ το 13% στο 23%). «Η Κυβέρνηση δεν θα κριθεί από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13% στην εκπαίδευση» (για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση). «Εσείς στον ιδιωτικό τομέα τί φοβάστε, ότι θα χάσετε τα 300 ευρώ;» (απάντηση σε νεαρό που του εξέφρασε την αγωνία του για την πολιτική αστάθεια στη χώρα).
Και το κορυφαίο, «Καλή χρονιά σε όλους» (ύστερα απ’ την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου).
Νίκο Φίλη, πόσο Πάγκαλος είσαι;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή