Γιάννης Οικονόμου: -Πρέπει να επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ σημαντική η αναμνηστική δόση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: -Πρέπει να επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ σημαντική η αναμνηστική δόση.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Ευαγγελάτο
:

Για την πορεία της πανδημίας και ενδεχόμενα νέα μέτρα
–Παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας, της μετάλλαξης «Όμικρον» και στο πλαίσιο του περιορισμού της ανάσχεσης της μεγάλης διασποράς της εξετάζουμε διαφορά μέτρα και επιμέρους ρυθμίσεις. Λένε όλοι, ότι πρόκειται για μία μετάλλαξη η οποία προφανώς και θα έρθει στη χώρα μας σε μεγάλη διασπορά. Ήδη έχουμε 20-25 περιστατικά, προφανώς θα είναι πολύ περισσότερα. Όσο περισσότερο χρόνο καθυστερήσουμε τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης, δηλαδή δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να εμβολιαστεί και κυρίως με την αναμνηστική δόση, τόσο πιο θωρακισμένοι θα είμαστε. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, προσαρμόζουμε το σχεδιασμό, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που υπάρχουν.
–Έχουμε πει ότι το επόμενο διάστημα, στα βασικά, σε αυτά που ισχύουν σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία, στην κίνηση, στον κόσμο, στη δημόσια σφαίρα, στα ωράρια, πάμε όπως είμαστε. Πάμε με το υπάρχον πλαίσιο. Με τα μέτρα προστασίας, με τις ρυθμίσεις που ισχύουν. Σε όλους τους κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι, με μάσκες, για αυτούς που έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό από 5 ετών και πάνω εφόσον έχουν μείνει πάνω από 48 ώρες σε κάποια άλλη χώρα είναι υποχρεωτικά τεστ είτε pcr είτε rapid test.
–Εξετάζουμε μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων – θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά- εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test. Εκείνη την ημέρα ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους θα είναι ένας παραπάνω κίνδυνος για να νοσήσει κάποιος ή αν νοσεί να τον διασπείρει και στην υπόλοιπη κοινότητα. Δεν θα είναι ένα μέτρο γενικό, αλλά προσωρινό, έκτακτο.
–Η γενική στρατηγική είναι αυτή. Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα έτσι όπως και έχουν νομοθετηθεί, αλλά και οι συστάσεις. Από κει και πέρα κάνουμε επί μέρους σημειακές παρεμβάσεις σε πράγματα που καταλαβαίνει ο καθένας, ότι υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα.
–Οι επιστήμονες, βλέποντας και τα δεδομένα στο εξωτερικό, ανησυχούν. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι είναι αυτή η μετάλλαξη «Όμικρον». Λένε όλοι ότι μεταδίδεται πολύ γρηγορότερα. Φαίνεται ότι δεν δημιουργεί τόσο βαριά νόσηση, αλλά το λέω με κάθε επιφύλαξη. Δεν είμαι ειδικός και νομίζω ότι δεν έχουμε ακόμη και πλήρη στοιχεία για να μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό απόλυτα. Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που πιθανόν θα προκύψουν.
–Πρέπει να επεκτείνουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ σημαντική η αναμνηστική δόση. Αυτές είναι οι ενδείξεις και τα μηνύματα που οι επιστήμονες φέρνουν προς το παρόν. Εμείς σε κάθε περίπτωση κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Πηγαίνουμε καλά, μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα και στην αναμνηστική δόση και στην πρώτη δόση, όσων δεν την έχουν κάνει. Να τηρούνται τα μέτρα και να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν τη χώρα όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή