56 μέρες

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
56 μέρες

56 μέρες

Τόσες τελικά ήταν οι μέρες που φιλοξενήθηκαν στο Παλαί Γαλατσίου οι πρόσφυγες. Όπως λέει και ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος στη μακροσκελή ευχαριστήρια επιστολή του, από τις εγκαταστάσεις του Παλαί αυτές τις 56 ημέρες πέρασαν 20.000 πρόσφυγες. Ο Δήμος Γαλατσίου και οι υπηρεσίες του κατόρθωσαν να φέρουν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο γι’ αυτούς έργο. Δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο αλλά τελικά τα κατάφεραν.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος, «ο Δήμος Γαλατσίου απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια ακραία και επείγουσα κοινωνική κρίση, με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Παρά τις αρχικές ανησυχίες και τις επιφυλάξεις κάποιων δημοτών, αλλά και τις επικρίσεις κάποιων ελάχιστων αντιπολιτευόμενων, η Δημοτική Αρχή κατάφερε, εν τοις πράγμασι και όχι θεωρητικά,
– να αντιμετωπίσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς η πόλη ουσιαστικά να το «καταλάβει»,
– να διαπραγματευτεί με την Κυβέρνηση με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο (και όχι με «κούφια» πολιτικά λόγια),
– να μη δημιουργηθεί καμία έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης (το Γαλάτσι αυτές τις 56 μέρες εξακολούθησε να είναι πεντακάθαρο, ενώ δεν έλειψε στο ελάχιστο – τουναντίον – η φροντίδα μας και η υποστήριξή μας στους εκατοντάδες οικονομικά πάσχοντες συμπολίτες μας που υποστηρίζονται καθημερινά από τις κοινωνικές μας δομές),
– να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων (ζητήθηκε τεχνογνωσία από Δήμους της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης που φιλοξενούν σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες),
– να διαχειριστεί με επιτυχία, για 56 μέρες, τις κλειστές επί 11 χρόνια ολυμπιακές υποδομές του ΠΑΛΑΙ (γεγονός που αποδεικνύει, σε ένα βαθμό, την ικανότητα του Δήμου και της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής να αναλάβει αυτόνομα το ΠΑΛΑΙ δημιουργώντας μέσα σε αυτό ένα δυναμικό πυρήνα πολιτισμού και αθλητισμού, μητροπολιτικής εμβέλειας).
Εν κατακλείδι, ο Δήμος Γαλατσίου απέδειξε ότι μπορεί να υλοποιήσει δράσεις και να φέρει σε πέρας πολύ δύσκολες καταστάσεις που μέχρι χτες μόνο σε επίπεδο Κυβέρνησης διαχειρίζονταν. Το παράδειγμα του Γαλατσίου αποτελεί πλέον ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στη σκληρή διαπραγμάτευση Κράτους – Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται σήμερα για το μοντέλο της μελλοντικής διακυβέρνηση της χώρας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να μαζεύει σκουπίδια και να συντηρεί πλατείες.»
Αυτά λέω κι εγώ, Δήμαρχε, συνεχώς. Ότι οι δήμοι δηλαδή δεν είναι μόνο για να μαζεύουν σκουπίδια και να εκδίδουν πιστοποιητικά. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ζητήσουμε και μάλιστα τάχιστα η διαχείριση του Παλαί να περιέλθει στα χέρια του Δήμου Γαλατσίου.

Έριξαν  τις απαιτήσεις τους

Συζητήθηκαν τελικά την προηγούμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, οι δύο αγωγές αποζημίωσης για συκοφαντική δυσφήμιση τις οποίες είχαν καταθέσει ενταντίον μου οι αδελφοί Γκλίνου για το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Ξάνθης.

Το πρώτο θετικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι οι ενάγοντες αναπροσάρμοσαν το ποσό της αιτούμενης αποζημίωσης προς τα κάτω. Από τις 251.000 ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό για κάθε μία αγωγή, τώρα πέσαμε στα 35.000 ευρώ η μία. Αυτό, απ’ό,τι κατάλαβα, έγινε γιατί τα δικόσημα τα οποία καλείται να πληρώσει ο ενάγων έχουν σχέση με το ύψος της αιτούμενης αποζημίωσης. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της αιτούμενης αποζημίωσης, αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσό για τα δικόσημα.
Η συζήτηση των αγωγών αποζημίωσης έχει μια ιδιαίτερη διαδικασία. Για κάθε αγωγή ο ενάγων και ο εναγόμενος έχουν δικαίωμα να εξετάσουν από έναν μάρτυρα. Εγώ από την πλευρά μου είχα καλέσει για μάρτυρα υπεράσπισης τη Χρυσάνθη Χαραλαμπίδου, η οποία την περίοδο εκείνη (Απρίλιος 2012) ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου και 17ου Δημοτικού Σχολείων, την ανακοίνωση του οποίου είχαμε φιλοξενήσει στην εφημερίδα. Το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης, η οποία μάλιστα ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, θεώρησαν οι αδελφοί Γκλίνου συκοφαντικό γι’αυτό και κατέθεσαν αγωγή εναντίον μου.
Αφού λοιπόν μέσα σε μιάμιση ώρα εξετάστηκαν οι δύο μάρτυρες από τους συνηγόρους, η διαδικασία έλαβε τέλος χωρίς να υπάρξει απόφαση. Αυτό θα γίνει περίπου σε ένα μήνα από σήμερα και αφού πρώτα η πρόεδρος και τα μέλη του Δικαστηρίου μελετήσουν τα στοιχεία τα οποία θα καταθέσουν οι ενάγοντες και ο εναγόμενος, δηλαδή εγώ.
Από την πρώτη ανάγνωση των γεγονότων και της διεξαχθείσης συζήτησης, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης αλλά θα περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου.
Θα ήθελα από αυτή εδώ τη στήλη να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου προς τη Χρυσάνθη Χαραλαμπίδου, η οποία έσπευσε να καταθέσει ως μάρτυρας. Ήταν βέβαια μια μέρα δύσκολη για εκείνη, διότι κατ’αρχάς ήταν με πυρετό και είχε και το άγχος μην τυχόν και δεν τα πει καλά και γίνει αιτία να καταδικαστώ. Θέλω να σε διαβεβαιώσω, Χρυσάνθη, ότι μια χαρά τα είπες και ήταν και δικαιολογημένη και η στιγμιαία έξαρσή σου.
Νεότερα με την έκδοση της απόφασης.

Καλό είναι όταν οι οργανώσεις των κομμάτων
καλούν, υποτίθεται, ειδικούς για να ενημερώσουν
τους πολίτες για θέματα που τους καίνε, όπως
τα κόκκινα δάνεια, να καλούν ανθρώπους οι οποίοι
γνωρίζουν σε όλες τις λεπτομέρειές του
το θέμα και να μη δίνουν μισές απαντήσεις.


Πήγαινε στην κορυφή