Συνεταιρισμός «Χωρίς Μεσάζοντες» Γαλατσίου Εγκαίνια στις 13 Δεκεμβρίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Συνεταιρισμός «Χωρίς Μεσάζοντες» Γαλατσίου  Εγκαίνια στις 13 Δεκεμβρίου

Το επόμενο – μεγάλο, θα το χαρακτηρίζαμε – βήμα κάνει η Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου «Χωρίς Μεσάζοντες», προχωρώντας στη δημιουργία ενός Συνεταιρισμού μέσω του οποίου οι κάτοικοι της πόλης μας θα μπορούν να προμηθεύονται ελληνικά προϊόντα, άριστης και ελεγμένης πάντα ποιότητας, σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα εγκαίνια του Συνεταιρισμού θα γίνουν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, στον χώρο του «Παίρνω Αμπάριζα» (Γαλακηδών 11 & Λυσίου) με ένα συμμετοχικό γλέντι ενώ η πρώτη διανομή θα γίνει το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου. Για τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του Συνεταιρισμού αυτού και τους σκοπούς του μάς μίλησε ο κ. Τάκης Παπαζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Χωρίς Μεσάζοντες Γαλατσίου Συν.Π.Ε.».

«ΠΑΛΜΟΣ»: Κύριε Παπαζαφειρόπουλε, γνωρίσαμε την Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου «Χωρίς Μεσάζοντες» από τις διανομές τροφίμων που πραγματοποιεί εδώ και τρία χρόνια στο Άλσος Βέικου. Τελικά απέδωσε τίποτα στην πόλη αυτή σας η προσπάθεια;
ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2012 προσπαθώντας, πρώτα από όλα, να δώσουμε μια απάντηση στο έντονο πρόβλημα της επιβίωσης και της φτώχειας που ενέσκηψε στην πατρίδα μας λόγω των μνημονίων. Προσπαθήσαμε να φέρουμε σε επαφή απ’ ευθείας τους παραγωγούς με τους καταναλωτές βγάζοντας από την μέση τους αεριτζήδες και τους μεσάζοντες έτσι ώστε ο πολίτης να προμηθεύεται φθηνά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Και τα καταφέραμε. Στις 15 συνολικά διανομές που πραγματοποιήσαμε διακινήθηκαν σε 4.000 περίπου οικογένειες της πόλης μας πάνω από 700 τόνοι τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, υπολογίζεται ότι στους πολίτες της πόλης μας, που προμηθεύτηκαν προϊόντα από τις διανομές μας, έμεινε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ ως κέρδος από ότι εάν προμηθεύονταν τα ίδια προϊόντα από την αγορά. Δεν πρέπει δε να παραλείψουμε ότι διατέθηκαν εντελώς δωρεάν, από την Κίνησή μας, 14 περίπου τόνοι προϊόντων σε οικογένειες της πόλης μας που αδυνατούσαν να αγοράσουν ακόμη και σε αυτές τις φθηνές τιμές τα βασικά τους είδη.
Εξίσου σημαντικό όμως με το οικονομικό όφελος που προέκυψε είναι ότι 150 εθελοντές, απλοί καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας ασχολήθηκαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για τη επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Το «εμείς» υπερίσχυσε του «εγώ» και στάθηκαν έμπρακτα αλληλέγγυοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Και αυτό είναι ένα μεγάλο «κέρδος».
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την δωρεάν βοήθεια που δώσαμε σε δεκάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την τακτοποίησή των υποθέσεών τους  και βέβαια άλλες μας δράσεις που όμως ο χώρος αυτής της συνέντευξης δεν θα επαρκούσε να αναφέρουμε.
«Π»: Τι σας έκανε, λοιπόν, να αφήσετε αυτόν τον επιτυχημένο τρόπο δράσης και να προχωρήσετε στην ίδρυση ενός Συνεταιρισμού;
Τ.Π.: Οι λόγοι που μας ώθησαν στην δημιουργία της κίνησης μας δεν έχουν πάψει να υπάρχουν. Και πέρα από την απαγόρευση στην ουσία των υπαίθριων αγορών «Χωρίς μεσάζοντες» που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρεί η σημερινή, σκεφτήκαμε ότι ήρθε η ώρα με πιο οργανωμένο, πιο πολύπλευρο,  πιο συστηματικό και συγκροτημένο τρόπο να συνεχίσουμε αυτή μας την συλλογική προσπάθεια. Έτσι ιδρύσαμε τον καταναλωτικό συνεταιρισμό «Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου Χωρίς Μεσάζοντες Συν.Π.Ε.» που φιλοδοξούμε να αποτελέσει για την πόλη μας το Γαλάτσι, έναν χώρο όπου η οργή που μας περιτριγυρίζει και οι πρόσκαιρες απογοητεύσεις γονιμοποιούνται και μετασχηματίζονται σε  αξίες ζωής: δημοκρατία, αλληλεγγύη, συνευθύνη, προσφορά, ανιδιοτέλεια, αξιοπρέπεια. Έναν ριζοσπαστικό και μόνιμο χώρο πολύπλευρης δράσης και  νέων δυνατοτήτων, όπου παίρνοντας την ζωή στα χέρια μας αναζητούμε διέξοδο από αυτά που μας επιφυλάσσουν. Γιατί η προσπάθειά μας, και όλες οι παρόμοιες προσπάθειες, δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ψωμί. Έχουν να κάνουν επίσης με την πολιτιστική, μορφωτική επιβίωση όχι μόνο σε επίπεδο πόλης αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
«Π»: Γιατί θα πρέπει να γίνει μέλος του συνεταιρισμού «Χωρίς μεσάζοντες Γαλατσίου» ένας πολίτης της πόλης. Τι θα είχε να κερδίσει;
Τ.Π.: Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειάς μας είναι η συλλογική προσπάθεια και η αλληλεγγύη. Αγοράζοντας μαζικά από τον συνεταιρισμό, χωρίς να παρεμβάλλονται  μεσάζοντες και αεριτζήδες, καταφέρνουμε και ρίχνουμε τις τιμές σε βασικά αγαθά προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών.
Αποφασίζουμε συλλογικά, δημοκρατικά το είδος των προϊόντων που καταναλώνουμε και ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι την ποιότητά τους. Ένας πολίτης – μέλος του Συνεταιρισμού συμμετέχει ισότιμα, διαμορφώνει και παίρνει ο ίδιος αποφάσεις που αφορούν την ζωή του συνδυάζοντας το ατομικό με το συλλογικό όφελος, το όφελος της γειτονιάς του. Θα μπορούσε επίσης να αποκομίσει  πρόσθετο οικονομικό όφελος από αγορά προϊόντων και λήψη υπηρεσιών και από την υπόλοιπη αγορά του Γαλατσίου στο βαθμό που ο συνεταιρισμός μας αναπτυχθεί. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.  
«Π»: Τι σας διαφοροποιεί από ένα άλλον οποιονδήποτε καταναλωτικό συνεταιρισμό και τι σκέφτεστε για τις μελλοντικές ενέργειες του Συνεταιρισμού «Χωρίς μεσάζοντες Γαλατσίου Συν.Π.Ε.»;
Τ.Π.: Ο συνεταιρισμός μας, που είναι μια αυτόνομη και εθελοντική προσπάθεια, έχει μεν ως κύριο χαρακτηριστικό του την εμπορική δραστηριότητα  όμως δεν έχει στόχο το εμπορικό κέρδος. Και εδώ είναι ένα στοιχείο που μας διαφοροποιεί ουσιαστικά από άλλους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς. Ο συνεταιρισμός μας δεν είναι κερδοσκοπικός, θα καλύπτει ίσα-ίσα τα έξοδα λειτουργίας του και το τυχόν πλεόνασμα δεν θα διανέμεται στα μέλη του αλλά θα διατίθεται για τους σκοπούς που αναφέρονται στο καταστατικό του. Έτσι με έναν τρόπο το «πλεόνασμα» θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για την εξυπηρέτηση κοινών πολιτιστικών, μορφωτικών και άλλων αναγκών.
Καθιερώνουμε με τρόπο πιο οργανωμένο και συστηματικό  κάθε μήνα (από την πρώτη μέρα του μήνα έως την έκτη) μια διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα γίνεται πια στον χώρο του συνεταιρισμού μας που βρίσκεται στην οδό Λυσίου 6 και Ιπποκράτους με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Επιδιώκουμε και σε συνεργασία με άλλες δομές και φορείς της πόλης μας, να καταστήσουμε τον συνεταιρισμό μας ένα κέντρο αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης. Σήμερα που η κρίση αγκαλιάζει κάθε πτυχή της ζωής μας αναζητούμε νέες δυνατότητες. Νέες δυνατότητες για να  αποδείξουμε στην πράξη ότι, παρ’ όλα όσα, ένας άλλος δρόμος, από αυτόν που μας επιβάλλουν, είναι εφικτός για εμάς, την πόλη μας, την κοινωνία γενικότερα.  
Ξεκινάμε λοιπόν με τα εγκαίνια του Συνεταιρισμού μας που θα γίνουν στον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο «παίρνω Αμπάριζα» (Γαλακηδών 11 & Λυσίου) την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, με ένα συμμετοχικό γλέντι και στο οποίο είστε καλεσμένοι και βέβαια με την πρώτη μας διανομή που θα γίνει 15-16 και 17 Δεκεμβρίου 2015. 

• Στοιχεία επικοινωνίας με τον Συνεταιρισμό «Χωρίς Μεσάζοντες Γαλατσίου ΣΥΝ.Π.Ε.»:
Λυσίου 6 και Ιπποκράτους Γαλάτσι
Τηλ.210-2912528 / 210-2929418
Πληροφορίες για την διανομή στην ιστοσελίδα: www.xmesazontes.gr
Email: xmesazontes@gmail.com

Πήγαινε στην κορυφή