Συρίζα -Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: “Αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδος κατά της Ρωσίας”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συρίζα -Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: “Αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδος κατά της Ρωσίας”

Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: “Αποκλεισμός πολιτιστικών έργων στην Ελλάδα στο πλαίσιο κυρώσεων της Ελλάδος κατά της Ρωσίας”

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος, καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει για ποιο λόγο αποφάσισε την φίμωση πολιτιστικών έργων Ρώσων καλλιτεχνών στην χώρα μας, αν έχει μεριμνήσει για τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι εγχώριοι οργανισμοί που έχουν προγραμματίσει συνεργασίες, καθώς και για το πώς θα αποζημιωθούν οι Έλληνες καλλιτέχνες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στις ακυρωμένες εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα: Αρχικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Υπουργού σύμφωνα με το οποίο: «Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε σήμερα οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς» που ως πρώτη συνέπεια είχε την ακύρωση μετάδοσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι.

Επισημαίνει πως μόνο στη χώρα μας, μεταξύ των χωρών του δυτικού κόσμου, οι ακυρώσεις γίνονται από την ίδια την Υπουργό!

Τονίζει πως εντός της Ρωσίας υπάρχουν έντονες και πολλές φωνές ανθρώπων του πολιτισμού κατά της εισβολής των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Είναι επομένως τουλάχιστον απαράδεκτη μία πράξη φίμωσης του πολιτισμού που από την φύση του είναι ενάντια στον πόλεμο», γράφει χαρακτηριστικά.

Καταλήγει δε την Ερώτησή του ως εξής:

«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη και στρέφεται ενάντια στον πολιτισμό που παράγει ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών. Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στη σύγχρονη ιστορία όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης. Ας φανταστούμε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να είχαν απαγορευτεί τα έργα του Μπετόβεν!

Επομένως, οι πράξεις απαγόρευσης πολιτιστικών έργων δεν λειτουργούν αποτρεπτικά στον πόλεμο αλλά τον ενισχύουν».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή