«ΙΟΛΑΟΣ»: Τί προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών του Δήμου Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«ΙΟΛΑΟΣ»: Τί προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών του Δήμου Γαλατσίου

Με βασικό σκεπτικό «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γαλατσίου Ευστάθιος Μπριόλας παρουσίασε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου το Σχέδιο Πυροπροστασίας «ΙΟΛΑΟΣ» για το 2022. Συγκεκριμένα μίλησε για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην ευρύτερη περιοχή του Μητροπολιτικού Πάρκου των Τουρκοβουνίων κατά την εφαρμογή του παραπάνω Σχεδίου, παρουσιάζοντας σε περίπτωση πυρκαγιάς, το Σχέδιο Εκκενώσεως του Άλσους Βέικου και του Λόφου Κόκκου, μίλησε για τη χωροθέτηση και τη χωρητικότητα των υδατοδεξαμενών της ευρύτερης των Τουρκοβουνίων για να καταλήξει λέγοντας πως «στόχος είναι να εξεταστούν όλες εκείνοι οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα περισταστικά να θεραπεύσουμε».

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες τις χώρες, λόγω της θέσης της στον χάρτη, όπου οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας τους γι’αυτό και η πλήρης εξάλειψή τους είναι αδύνατη ακόμα και σε περίπτωση που υπήρχε ο τελειότερος αντιπυρικός σχεδιασμός. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την θερινή μεσογειακή ανομβρία σε συνδυασμό με την ευφλεκτικότητα διαφόρων ειδών βλάστησης, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορούν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική καταστροφή μιας περιοχής.
Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν ο κ. Μπριόλας παρουσίασε, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 24 Μαΐου, το Επιχειρησιακό Σχέδιο εκκένωσης του Άλσους Βέικου και της ευρύτερης περιοχής των Τουρκοβουνίων και αντιμετώπισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Εξήγησε πού βρίσκονται οι πύλες εξόδου, οι θέσεις των παρατηρητών και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και ΕΚΑΒ εντός του Άλσους, υπογραμμίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής αυτής ως προς το πρόσωπο που έχει την αρμοδιότητα να δώσει τη διαταγή εκκένωσης. Όπως είπε, βάσει νόμου τη διαταγή εκκένωσης τη δίνει ο Δήμαρχος όμως το Μητροπολιτικό Πάρκο των Τουρκοβουνίων ανήκει σε τέσσερις (4) Δήμους, δύο (2) Δασαρχεία και δύο (2) Περιφέρειες.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Πετρούλα Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων, για να ενημερώσει το Σώμα για τις εργασίες και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν στο πλαίσιο του Σχεδίου Πυροπροστασίας του Δήμου Γαλατσίου. Είπε πως στις 16 Μαΐου ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις και η απομάκρυνση κατεστραμμένων δέντρων, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και ο καθαρισμός των δασικών δρόμων. Είπε ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα πυροφυλάκια, ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο όπου εκεί εντάσσονται και οι εθελοντές τους οποίους χαρακτήρισε «άγρυπνους φρουρούς» του πρασίνου της πόλης μας και ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η συνδρομή της Αστυνομίας για περιπολία στις επικίνδυνες για πυρκαγιά περιοχές.

Για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της πυροπροστασίας και αφορούν το Τμήμα Πρασίνου της πόλης μας μίλησε ο Σπύρος Αργυρός, Αντιδήμαρχος Τμήματος Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, και αναφέρθηκε στους Λόφους Αγίου Σπυρίδωνα, Ελικώνος, Λεβεντάκη, Λόφο του Παιδιού, στις αποψιλώσεις σε αλσύλια όπως Ορφέως και Αγ. Ειρήνης, Ναρκίσσου, Βρούτου κλπ., και στο Παλαί, ενώ ως προς τα οικόπεδα ιδιωτών ενημέρωσε πως έχουν ήδη σταλεί σχετικά ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες τους καλώντας τους να προβούν στον καθαρισμό τους ειδάλλως θα προχωρήσει σε αυτόν ο Δήμος Γαλατσίου.

Με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γιάνης Κορρές μίλησε για τις Μονάδες Υποστήριξης του Σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ» και συγκεκριμένα για την πληρότητα των δεξαμενών, τις υδροφόρες, για τα διαθέσιμα οχήματα άμεσης αντιμετώπισης (JCB, φορτηγά και αρπάγες) που διαθέτει ο Δήμος και φυσικά για το εργατικό δυναμικό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσληψη δώδεκα εργατών και εργατριών γενικών καθηκόντων για δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν δράσεις πυροπροστασίας του Δήμου Γαλατσίο ενώ έκλεισε την παρουσίασή του ανακοινώνοντας πως έχει ήδη γίνει η πρώτη άσκηση με το κανονάκι προκειμένου να τσεκαριστεί η ετοιμότητα του Δήμου να επέμβει πρώτος πριν έρθει η Πυροσβεστική.

Το κομμάτι της παρουσίασης έκλεισε ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Αντιδημάρχους Π. Παπαγεωργίου, Σπ. Αργυρό και Γ. Κορρέ και φυσικά ειδικό συνεργάτη του Ευσ. Μπριόλα, επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα της συμβολής των εθελοντών καθώς, όπως ανέφερε, «πρέπει να μπορούν να μας ενημερώνουν έγκαιρα και να γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν. Διότι, όπως είπε και ο κ. Μπριόλας, το 1ο λεπτό η φωτιά σβήνει με ένα ποτήρι και το 2ο λεπτό θέλει υδροφόρα».
Ενημέρωσε το Σώμα πως έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία security που έχει αναλάβει τη φύλαξη του Παλαί, να αναλάβει και τις νυχτερινές περιπολίες (22:00-06:00) στη δασική αναδασωτέα περιοχή χωρίς επιπλέον αμοιβή και διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του πως θα λάβει υπόψιν του όλες τις απόψεις που θα κατατεθούν διότι η πυροπροστασία και δασοπροστασία είναι τομείς όπου δεν περισσεύει κανείς και όπου απαιτείται συνεργασία και συμμετοχή όλων.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μετά τις παραπάνω εισηγήσεις από πλευράς δημοτικής αρχής, ο λόγος πέρασε στην αντιπολίτευση με πρώτον να ανεβαίνει στο βήμα τον επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι – Ζούμε Εδώ» Κώστα Ζώμπο, ο οποίος δήλωσε μπερδεμένος.
«Θα χωρίσω την αποψινή παρουσίαση σε δύο περιόδους: σ’αυτή πριν μιλήσει ο κ. Δήμαρχος και σε εκείνη μετά την τοποθέτησή του. Πριν ακούγαμε από τα στελέχη της διοίκησης ότι “θα” γίνει το ένα, “θα” γίνει το άλλο, ενώ μόλις μίλησε ο Δήμαρχος, μάς παρουσίασε μία εικόνα μαγική. Ότι όλα έχουν ήδη γίνει και έχουν γίνει καλά. Τί σημαίνει ότι “σύντομα θα είναι έτοιμα τα πυροφυλάκια”; Τί σημαίνει πως αυτός που παίρνει 20.000 ευρώ να φυλάει το Παλαί με τα ίδια λεφτά θα φυλάει και το Άλσος; Πώς γίνεται αυτό; Έπρεπε 1/5 να έχουμε ήδη ξεκινήσει τις αποψιλώσεις, τις οποίες ξεκινήσαμε 17/5 και 18/5 πήραμε φωτιά! Μιλάτε για εθελοντές. Πώς; Έτσι, χωρίς εκπαίδευση; Πού είναι το μητρώο εθελοντών; Αλλά αυτό βολεύει, να μην υπάρχει μητρώο γιατί το μητρώο είναι μεγάλη ευθύνη. Κοιτάξτε, πρόθεσή μας είναι να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, εμείς να βοηθήσουμε θέλουμε και για να σας το αποδείξουμε σας λέμε ότι εμείς θέλουμε εκπαιδευμένους, πιστοποιημένους εθελοντές. Γι’αυτό θα είμαστε οι πρώτοι που θα γραφτούμε σε αυτό το Μητρώο με όποιον τρόπο θέλετε εσείς να το κάνετε. Εμείς θα είμαστε εκεί γιατί κανείς μας δεν θέλει να καεί το Άλσος Βεΐκου ή το Λεβεντάκη.»

Για τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης που αφήνει διαχρονικά επιχειρησιακά κενά στην Πυροσβεστική και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας μίλησε στη συνέχεια ο Τάσος Οικονόμου από τη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, υποστηρίζοντας πως «αυτά που συζητάμε σήμερα αποτελούν έναν τυπικό σχεδιασμό χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά κάτι».
«Δυστυχώς τα δεδομένα για μία ακόμα χρονιά όπου παρατηρείται επιθετική αύξηση των πυρκαγιών στη χώρα μας, είναι ότι η Πυροσβεστική παραμένει με σημαντικά επιχειρησιακά κενά, πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις διατηρούν τον εγκληματικό διαχωρισμό της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα για μονοπωλιακούς ομίλους με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Και υπάρχουν ευθύνες των δήμων γιατί εφαρμόζουν την ίδια πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Αν θέλουμε πρόληψη, όπως είπε ο κ. Μπριόλας, θέλουμε πόρους! Ό,τι σώθηκε από τις πυρκαγιές, σώθηκε χάρη στη λαϊκή αυτενέργεια. Χαρήκαμε φέτος που ο Δήμος Γαλατσίου ευαισθητοποιήθηκε νωρίτερα για την πυροπροστασία μετά από τη δική μας ανακοίνωση. Για εμάς όμως η αγωνία παραμένει για το τί θα γίνει και φέτος με τις πυρκαγιές γι’αυτό και θέλουμε να καταργηθεί άμεσα ο περιβαλλοντικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση και φυσικά να υπάρξει στελέχωση της Πυροσβεστικής.»

Ικανοποιημένη που φέτος συζητάμε νωρίτερα για την πυροπροστασία δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» Αγγέλικα Σαπουνά. «Είναι ένα θετικό βήμα αυτό, είπε, και ευχαριστούμε τον κ. Μπριόλα για όσα μας παρουσίασε και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε. Ελπίζουμε να υπάρξει σωστή στελέχωση για την πυροπροστασία και στην πόλη μας και επιφυλασσόμστε για τη συνέχεια».

Για ευχάριστη έκπληξη μίλησε η Έλενα Ζέρβα Γκιουρτζιάν από το «Γαλάτσι του Αύριο» καθώς πρόκειται «για ένα καλοδουλεμένο σχέδιο πυροπροστασίας που αποτελεί καλή αρχή για να μπουν οι σωστές βάσεις για το μέλλον».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γαλάτσι ο Τόπος μου» Σπύρος Παναγιώτου, αφού αναγνώρισε πως το Σχέδιο Πυροπροστασίας έρχεται νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές, μίλησε για διπλή υποκρισία. «Διότι η κεντρική διοίκηση έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα της πυροπροστασίας στους Δήμους χωρίς τους απαραίτητους γι’αυτό πόρους και αδιαφορεί. Αυτό επηρεάζει αρνητικά το έργο των δήμων όπου, ως προς το Γαλάτσι, μπορεί να έχουμε τον κ. Μπριόλα ο οποίος αμμισθί προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές του, όμως η όποια κριτική ασκηθεί, πρέπει να αφορά τη διοίκηση του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πυρκαγιών ουσιαστικά και όχι τυπικά, όπως κάνει π.χ. με την ανακύκλωση. Τα όσα μας δίδαξε το Μάτι και οι χαμένες ζωές εκεί, είναι κάτι ουσιαστικό. Το πού βρίσκεται η δεξαμενή μικρή σημασία έχει διότι το σημαντικό είναι πού είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό του Δήμου και ο εξοπλισμός του για μια επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου πυροπροστασίας. Εδώ είναι οι ευθύνες της διοίκησης. Γι’αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε πόρους, να εκπαιδευσουμε αυτούς που θα κληθούν να δράσουν και φυσικά να ενημερώσουμε τους πολίτες του Γαλατσίου πριν συμβεί το κακό.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή