Κρίτων Αρσένης: Οδηγείτε στη διάλυση τα αθλητικά σωματεία ΑμεΑ

Σε οικονομική “ασφυξία” οδηγεί η κυβέρνηση τα αθλητικά σωματεία Ατόμων με Αναπηρία με τις δύο υπουργικές αποφάσεις και τις τροποποιήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόβλημα που προκαλούν τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο για τη χρηματοδότηση των σωματείων αυτών από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Ένα μέρος του ποσού από τη συγκεκριμένη φορολόγηση διατίθεται στα ερασιτεχνικά σωματεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Αθλητικά Σωματεία ΑμεΑ. Όμως, έχουν θεσπιστεί ενιαία κριτήρια για τα σωματεία μη αναπήρων και αναπήρων -κριτήρια που είναι αδύνατο να πληρούν τα σωματεία ΑμεΑ.

Συνδέει το υπουργείο τη χρηματοδότηση:
– με τον αριθμό των αθλημάτων -ενώ γνωρίζει το υπουργείο ότι ως άθλημα λογίζεται η Ομοσπονδία. Όμως τα σωματεία ΑμεΑ είναι μέλη της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, μιας πολυ-ομοσπονδίας με 21 αθλήματα
-με τον αριθμό των προπονητών -ενώ γνωρίζει το υπουργείο ότι οι περισσότεροι προπονητές των ατόμων με αναπηρία είναι εθελοντές και προπονούν αθλητές σε περισσότερα του ενός αθλήματα
-με τον αριθμό των αθλητών -ενώ γνωρίζει το υπουργείο ότι οι αθλητές με αναπηρία είναι λιγότεροι αλλά οι ανάγκες τους μεγαλύτερες.

Και πώς τα γνωρίζει όλα αυτά το υπουργείο; Τα γνωρίζει -εκτός του ότι είναι υποχρέωσή του να τα γνωρίζει- επειδή επί ενάμιση χρόνο ομοσπονδίες και σωματεία ΑμεΑ στέλνουν επιστολές προειδοποιώντας για τις συνέπειες της πολιτικής αυτής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει σε επιστολή του προς το υπουργείο ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων: “..συγκεκριμένα ένα σωματείο ΑΜΕΑ που καλλιεργεί 6 αθλήματα ενισχύθηκε με 2.500 ευρώ, ενώ ένα ολυμπιακό σωματείο με αντίστοιχα αθλήματα ενισχύθηκε με 7.500 ευρώ..!!”.

Μας μίλησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για “Εθνικό Σχέδιο Δράσης” -και οι πρώτες πολιτικές που είχε να μας πει είναι ότι η ιστοσελίδα του υπουργείου Αθλητισμού είναι προσβάσιμη πλέον και στα άτομα με αναπηρία, ότι έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός νέου ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και ότι έχει συσταθεί ομάδας εργασίας για την “Άθληση για Όλους”. Χρήματα ζητάνε οι άνθρωποι με αναπηρία -χρήματα και στήριξη από την Πολιτεία για να μπορούν κι αυτοί ισότιμα να αθληθούν, για να μην πρέπει οι οικογένειές τους να παλεύουν να τους στηρίξουν μεταξύ όλων και σε αυτό.

Αυτή είναι πρόσθετη χρηματοδότηση, είπε ο κ. Αυγενάκης, “δεν είναι η τακτική”. Ποια είναι η τακτική; Το ποσό των 953.000 ευρώ ανά έτος για το 2020 και το 2021 για την ΕΑΟΜ ΑμεΑ -αυτά είναι τα χρήματα που θεωρεί το υπουργείο και η κυβέρνηση ότι χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία για να καλύψουν τις αθλητικές τους ανάγκες. Και αυτό είναι που γράφει σε επιστολή της στις 23 Ιουνίου του 2021 η ίδια η ΕΑΟΜ ΑμεΑ: “Σας επισημαίνουμε ότι λόγω μηδενικών πόρων, αφού τα σωματεία ΑμεΑ δεν έχουν ούτε ακαδημίες ούτε φυτώρια που θα τους επιφέρουν έσοδα, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.”

“Αναγκάζετε οικογένειες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να βγάζουν από αυτά που δεν έχουν για να στηρίξουν τα παιδιά τους. Για ποιον λόγο είστε τόσο τιμωρητικοί απέναντι σε αυτά τα σωματεία, τόσο ανάλγητοι απέναντι σε αυτά τα σωματεία. Αν δε θέλετε να τα κλείσετε, αν δεν έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας, αλλάξτε τον νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις τώρα”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες ΑμεΑ ζητούν δικαιοσύνη. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρέπει να σταματήσει να στερεί από τα άτομα με αναπηρία το δικαίωμα στην άθληση, να σταματήσει να “φορτώνει” στις οικογένειές τους ένα ακόμη βάρος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή