Μαίρη Μαλιάλη, ζωγράφος, ποιήτρια :Άλλωστε τι είναι η ζωή; Μνήμες στιγμών από παντού και για πάντα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μαίρη Μαλιάλη, ζωγράφος, ποιήτρια :Άλλωστε τι είναι η ζωή; Μνήμες στιγμών από παντού και για πάντα.

ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ
ΚΑΝΟΥΜΕ!ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ
ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ -ΓΚΙΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΛΜΟΣ”.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΟ ,ΠΟΙΗΤΡΙΑ ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΑΙΡΗ ΜΑΛΙΑΛΗ

Η Μαίρη Μαλιαλή γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Κόρη του Αγαθόκλη και της Βικεντίας Μαλιαλή, της γνωστής οικογένειας από την Βάσα Κοιλανίου, ένα πανέμορφο κρασοχώρι βόρεια της Λεμεσού. Μετά την αποφοίτηση της από το Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού, σπούδασε ζωγραφική και ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη στην Αθήνα.
Σημαντικός σταθμός στην εκπαιδευτική της πορεία ήταν η γνωριμία της με την ζωγράφο και φίλη Μίνα Παπαλουκά, κόρη του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, κοντά στην οποία και μαθήτευσε. Ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα, η Μαίρη Μαλλιαλή, φεύγοντας από την Ελλάδα, συνέχισε τις σπουδές της στο Kansas State University. Μαθήτευσε κατά διαστήματα κοντά και σε Κύπριους διακεκριμένους ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Αντρέας Μακαρίου, ο Τάσος Τυρίμος αλλά και ο Βούλγαρος ζωγράφος Angel. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής αλλά και αγιογραφίας.
Παράλληλα με την καλλιτεχνία επιδόθηκε και στη λογοτεχνία, γράφοντας κατά καιρούς ποιήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ -ΓΚΙΩΝΗ 

 Κυρία Μαλιαλή, Μαίρη μου ευχαριστώ για την συνέντευξη αυτή, είναι τιμή για μένα.
:Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου που με διαλέξατε για αυτή την συνέντευξη, στην τοπική σας εφημερίδα «Παλμός» και ελπίζω να σας καλύψω.

 Πολύπλευρη, πολυτάλαντη και πολυπράγμων, με τι ασχολείστε αυτόν τον καιρό;
 Όντως έτσι είναι. Από μικρή ψαχνόμουν πολύ· είχα ανήσυχο πνεύμα. Πάντα ήμουν ερωτευμένη με την τέχνη με την ευρεία έννοια, φυσικά η ζωγραφική με εκφράζει απόλυτα είναι ο μεγάλος μου έρωτας.
Φυσικά και ζωγραφίζω, ποτέ δεν σταμάτησα, το ένα έργο διαδέχεται το άλλο και αυτό τον καιρό ζωγραφίζω μπαλαρίνες. Μου αρέσει το θέμα αυτό γιατί όταν ήμουν μικρή, μου άρεσε πολύ ο χορός και γενικά το μπαλέτο, η μουσική… Γενικά είχα πολλές αγάπες καλλιτεχνικές.
Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολούμαι με την λογοτεχνία γενικότερα. Μόλις βρω χρόνο γράφω ποίηση και πεζό λόγο. Τελευταία προχώρησα και στην συγγραφή του πρώτου μυθιστορήματος μου, που ελπίζω να το ολοκληρώσω σύντομα για να πάρει το δρόμο της έκδοσης του. Εύχομαι να το πετύχω και αυτό το εγχείρημα. Περισσότερο για μένα μετρά η ηθική ικανοποίηση…
Η ζωγραφική με εκφράζει απόλυτα είναι ο μεγάλος μου έρωτας. Η ζωγραφική είναι ποίηση στον καμβά των αισθημάτων μου με έντονα και ζωηρά χρώματα αλλά και η ποίηση είναι μια ζωγραφική εικόνα στον λόγο απόλυτα βαθιά.

 Πώς βιώνετε την οικονομική κρίση στην Κύπρο;
 Λόγω της γνώσης μου στα χρηματοοικονομικά – γιατί ασχολούμαι και μ’ αυτό το αντικείμενο – σας ενημερώνω σχετικά. Αρχίσαμε να βιώνουμε και εμείς εδώ αυτό που βιώνεται και εσείς. Καθυστερημένα βέβαια αλλά δεν παύει το να έχει μπει και σε μας καλά στο πετσί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παρόλο που η Κύπρος θεωρείτο ένα υγιές κράτος με καλή οικονομία και με ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα, οι στενοί δεσμοί με τις ελληνικές τράπεζες και η έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα την έφεραν σ’ ένα χάος και την οδήγησαν εκεί που την οδήγησαν, δηλαδή στο μηχανισμό στήριξης με όλα τα επακόλουθα… Τα δημοσιονομικά του κράτους έχουν κατρακυλήσει στο ναδίρ. Στην Κύπρο δυστυχώς και οι δύο παράγοντες βρίσκονται σε αποσύνθεση, αυτό πιστεύω. Οι Κυπριακές τράπεζες, που αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, εξαπλώθηκαν και σημείωσαν κέρδη και συνέλαβαν στην ευημερία του τόπου. Έγιναν όμως ανεξέλεγκτες μεγάλες κινήσεις. Όμως εδώ θα πω ότι υπάρχει και μεγάλος παραλληλισμός με την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή έχουμε έλλειμμα γύρω στο 70%. Στα χρόνια των παχέων αγελάδων αυξήθηκαν οι προσλήψεις στο Δημόσιο και τώρα το κράτος καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό και τα εφάπαξ. Θα γίνουν και εδώ φυσικά κάποιες διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά υπάρχει συνειδητοποίηση του προβλήματος, ότι στον δημόσιο τομέα, όπου οι μισθοί είναι διπλάσιοι, προσφέρεται και λιγότερη εργασία. Άρα το τμήμα του πληθυσμού θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που χάνουν τα προνόμια τους και που δεν θα μείνουν σιωπηλοί και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αλλά εκδηλώσεις σαν του Ελληνικού λαού δεν θα υπάρξουν. Στην Κύπρο η πολιτική κουλτούρα είναι πιο ειρηνική και πιο ήπια σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις.

Τι αντίκτυπο έχει η οικονομική στενότητα στο αγοραστικό κοινό;
 Η κρίση επηρέασε κυρίως τους τομείς των κατασκευών των ακινήτων και του τουρισμού της κυπριακής οικονομίας. Πολλές κατασκευές υπό εξέλιξη έχουν μείνει ημιτελείς και οι άλλες έχουν ακυρωθεί ενώ ταυτόχρονα αυτές που είναι τελειωμένες είναι χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον. Φυσικά είναι και το τέλος της χρυσής εποχής των γκαλερί, δεδομένου ότι η τέχνη δεν είναι ακριβώς είδος πρώτης ανάγκης. Ορισμένοι εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον σε επίπεδο αγοραστικού κοινού λόγω της οικονομικής στενότητας.

Τι συναισθήματα γεννά μια έμπνευση ενός νέου ζωγραφικού έργου ή μιας ποιητικής συλλογής;
 Τα συναισθήματα που γεννιούνται σε ένα νέο ζωγραφικό πίνακα ή μια ποιητική συλλογή είναι πάρα πολλά και ποικίλα. Είναι το πιο ωραίο συναίσθημα που μπορεί να εισπράξει ένας νέος καλλιτέχνης, είναι μια αύρα συλλεκτική και ανεπανάληπτη.
Τις εμπνεύσεις του τις αντλεί από την καθημερινότητα του γενικά, την ζωή, την ύλη, τον περιβάλλοντα χώρο όπου κινείται… και φυσικά από τον αισθηματικό του κόσμο που εξωτερικεύεται με χρώματα πάνω στον καμβά. Είναι μια εννοιολογική ζωγραφική και ποίηση μαζί αυτό που εκφράζει. Με άλλα λόγια, μια διαδικασία εκούσιας έκφρασης του εσωτερικού του κόσμου, που υπάρχει μέσα στο μυαλό του κάθε καλλιτέχνη. Τις δεξιότητές του αυτές τις μοιράζεται με τους άλλους και είναι μια δραστηριότητα πέρα από κάθε φαντασία όμορφη και πλαστική. Είτε με τον γραπτό λόγο σε ποίηση πάνω σε ένα άψυχο χαρτί που του δίνει ζωή ταξιδεύοντας τον αναγνώστη πέρα από τα όρια. Είναι η ηχώ ενός μηνύματος μιας διάθεσης, που μεταβιβάζεται στον αναγνώστη και τον θεατή. Είναι εμπειρίες ζωής που σκοπό έχουν να διεγείρουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες. Μέσα από τον συναισθηματικό του κόσμο, ο καλλιτέχνης μπορεί να πάρει διάφορες μορφές έκφρασης για να υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί διάφορους τομείς.



 Ένα έργο μπορεί ν’ αλλάξει τη γνώμη και τον τρόπο των ανθρώπων που βλέπουν την τέχνη;
 Φυσικά και μπορεί αλλάξει τον τρόπο σκέψης και την γνώμη των ανθρώπων που βλέπουν την τέχνη, είτε αρνητικά είτε θετικά. Όλοι μας νομίζουμε ότι κάνουμε το τέλειο αλλά εκείνοι που θα καθορίσουν τί είναι το ωραιότερο και τί αξίζει, είναι το κοινό. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι για την τέχνη αλλά η τέχνη υπηρετεί τους ανθρώπους την κοινωνία. Γι’ αυτήν δημιουργώ, και ανέκαθεν για αυτήν σκέπτομαι…
Κριτήριο αδιάψευστο είναι η κοινωνία και φυσικά ο χρόνος. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο αλλά, αν κρίνω από το εαυτό μου, σίγουρα οι καλλιτέχνες έχουν κάποια χαρακτηριστικά αυξημένα, π.χ. την υπερευαισθησία που μπορούν με ένα ωραίο έργο τους να επηρεάσουν το κοινό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Δ. Σολωμός έκανε περίπατο με έναν φίλο του όταν ακούστηκε από μακριά, μέσα στη σιγαλιά, μια φλογέρα ενός τσομπάνου… Ο ποιητής γύρισε και ρώτησε τον φίλο του, «αισθάνεσαι τίποτε;» και η απογοήτευσή του ήταν τόσο μεγάλη όταν ο φίλος του απάντησε «όχι». Η ευαισθησία του ποιητή βλέπεις που ένιωσε και αισθάνθηκε αυτό που ο βοσκός δεν ένιωσε.
Γι’ αυτό λέω πάντα ότι υπάρχουν θετικοί και αρνητικοί αποδέκτες μιας τέχνης, είναι όλα μέσα στο παιχνίδι.

 Το πολύπαθο νησί, η Κύπρος, πώς εμπνέει στα έργα σας;
Σίγουρα ο ζωγράφος εμπνέεται από τον περιβάλλοντα χώρο της πόλης του και της υπαίθρου. Δεν είναι κλεισμένος στο εργαστήριο του, αλλά είναι δέκτης ερεθισμάτων της κοινωνίας, και του χώρου όπου ζει και εργάζεται, της ίδιας της φύσης, που τον μεγάλωσε και την αισθάνθηκε, μιας ιδιαίτερης μοναδικής και αγαπημένης πολύπαθης πατρίδας. Μάχεται αυτός και η ψυχή σε όλο της το μεγαλείο και την δύναμη που μπορεί ανθρώπινος νους να καταλάβει είναι ένας γνήσιος αποδέχτης και παλεύει, με ότι άλλο έχει να πάρει από την φύση, ομορφιά, χρώμα και ήλιο όπως όλη μας φυσικά.
Ο καλλιτέχνης μετουσιώνει τα συναισθήματά του στο μέγιστο, εξωτερικεύοντάς τα με την εννοιολογική ζωγραφική και την ποίηση που υπάρχει μέσα στο μυαλό του. Είναι η ηχώ της μνήμης με μουσική και χρώματα και την οποία μεταβιβάζει αυτός προς τα έξω, με τις αισθήσεις του και την ευαισθησία του, πάνω σ’ ένα καμβά ή σ’ ένα χαρτί, υπηρετώντας διάφορους σκοπούς και πληρώνοντας της αισθήσεις του θεατή και του αναγνώστη όσο μπορεί να είναι εφικτό.

 Ποιά η σχέση σας με τη φύση;
 Η φύση πάντα με ενέπνεε όπως σας έχω αναφέρει και πιο πάνω. Έχει πιο ωραίο από το να ζωγραφίζεις μια θάλασσα, ένα δέντρο, ένα λουλούδι, τον ήλιο στην ανατολή και στη δύση του, το φεγγάρι στο μεγαλείο του…; Όλα θαυμαστά!

 Ποια σχολή θαυμάζετε στην τέχνη;
 Όλες τις σχολές μ’ αρέσουν γιατί κάθε μια έχει την δική της τεχνική, την δική της ομορφιά, την δική της αίγλη. Θαυμάζω όμως περισσότερο το Νεοκλασικισμό, το Ρεαλισμό και το Νατουραλισμό.

 Έχω δει έργα Κυπρίων δημιουργών και δικά σας, στην Εθνική Πινακοθήκη, σε ιδιωτικές συλλογές. Διακρίνετε επιρροές λόγω της Τούρκικής κατοχής;
 Και φυσικά σε πολλούς Κύπριους δημιουργούς διακρίνω επιρροές λόγω τουρκικής εισβολής και κατοχής. Πολλοί Κύπριοι ζωγράφοι έχουν επηρεαστεί ολοκληρωτικά από τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας του νησιού μας και μας έχουν προσφέρει θαυμάσια έργα τέχνης

 Επηρεάζεται από την επαγγελματική σας ιδιότητα η προσωπική σας ζωή;
 Όχι φυσικά! Πάντα βρίσκω ελεύθερο χρόνο και δημιουργώ. Το ανήσυχο μου πνεύμα και η σκέψη, μου δίνει αξία στις μέρες μου και σχεδόν πάντα ο χρόνος μου γεμίζει δημιουργικά. Η γυναίκα εξ άλλου έχει και άλλα καθήκοντα να επιτελέσει και κυρίως όταν αυτή πρωτίστως είναι και εργαζόμενη. Το βιοποριστικό μου επάγγελμα είναι αρχιτέκτονας, το αγαπώ και αυτό γιατί είναι και αυτό ένα είδος δημιουργικής τέχνης.

 Ποιά η σχέση σας με την μουσική και την ποίηση;
Φτιάχνω στίχους όσο μπορώ και τις εικόνες ερήμην του περιβάλλοντος επηρεασμένη φυσικά πάντα απ’ αυτές. Αναπαράγω τη γλώσσα της πραγματικότητας επινοώντας με μια αυτοφυή γλώσσα που υπερβαίνει θεατρικές παραστάσεις.  
Η ποίηση προκύπτει σε μένα από μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσω συναισθήματα σε ένταση και φαντασία σε μια ελεύθερη έκφραση στις εικόνες, τις λέξεις και τα φραστικά σκηνικά. Για μένα η ποίηση είναι μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην μοναξιά που προσφέρω και αυτή του αναγνώστη.
Με τη μουσική πάντα είχα καλές σχέσεις. Από μικρή θυμάμαι το εαυτό μου σε χορωδίες λαμβάνοντας μέρος σε πάμπολλες εκδηλώσεις εδώ στην Κύπρο και το εξωτερικό. Χωρίς την μουσική η ζωή μου θα ήταν άδεια. Ακούω όλα τα είδη μουσικής από κλασσική μέχρι νησιώτικη.
Η μουσική με την ποίηση έχουν μια προαιώνια σχέση είναι μια καλλιτεχνική προσφορά στον πολιτισμό. Δεν αμφισβητεί κανείς την αρχέγονη σχέση μουσικής και ποίησης. Η ελληνική λέξη «μουσική» περιγράφει την «Τέχνη των Μουσών» που περιλαμβάνει τη μουσική, την ποίηση και τον χορό. Οι ραψωδοί δεν απήγγειλαν απλώς την Ιλιάδα και την Οδύσσεια αλλά την τραγουδούσαν με συνοδεία της λύρας όπως συνέβαινε χιλιάδες χρόνια αργότερα με τον Ερωτόκριτο.

 Η πίστη στο Θεό, η Εκκλησία, τι ρόλο έχουν στις δημιουργίες σας;
 Η πίστη στον Θεό και στην εκκλησία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις δημιουργίες μου. Η πίστη για μένα είναι η γνώση που έχω για τον Θεό και την Εκκλησία και την φύση Αυτού που τα δημιούργησε γύρω από μένα και μέσα μου! Κατά καιρούς νιώθω μια απέραντη γαλήνη και διάθεση να εκφραστώ για Αυτόν. Ο γλυκός και τρυφερός του λόγος αγγίζει σαν απαλό χάδι την ψυχή μου και πολλές φορές νιώθω την ανάγκη να το εκφράσω ποιητικά είτε εικαστικά.



 Απεικονίζονται οι μνήμες;
Μνήμες πολλές όμορφες, μακρινές, ξεχασμένες και κακές παντού… με περιτριγυρίζουν και τις απεικονίζω στα έργα μου, αφού ο ψυχικός μου κόσμος πάντα είναι επηρεασμένος από μνήμες. Άλλωστε τι είναι η ζωή; Μνήμες στιγμών από παντού και για πάντα.

 Τι ανοίγει «νέο δρόμο» στην τέχνη, πώς πάνε παρακάτω;
Η ταχύτατη εξέλιξη της εποχής μας σε όλους τους τομείς και ειδικά στα ηλεκτρονικά μέσα, δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει αδιάφορους τους καλλιτέχνες. Πόσο μάλλον τώρα που το διαδίκτυο έχει πάρει τη θέση του στην καθημερινή μας ζωή, και τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού χώρου έχουν αμβλυνθεί. Η έννοια της τέχνης επανακαθορίζεται από τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, καθώς η διασταύρωση των τεχνών με τα νέα τεχνολογικά μέσα αποτελεί πεδίο πλούσιου και γόνιμου προβληματισμού, από το οποίο αναδύονται νέες μορφές τέχνης, πολυτροπικές, συνεργατικές, συλλογικές και σε τελική ανάλυση ανατρεπτικές. Έτσι οι νέες τεχνολογίες μετατρέπουν την παραδοσιακή αντίληψη για την τέχνη, των τεχνικών μέσων και των πρακτικών της αλλά και του ίδιου του πολιτισμικού της εποχής μας.

 Είναι απαραίτητη η μοναχικότητα στον καλλιτέχνη;
 Σίγουρα ο καλλιτέχνης θέλει την μοναχικότητά του κάποιες στιγμές και την απομόνωσή του, να είναι κλεισμένος στο εργαστήριό του, αλλά να είναι και δέκτης ερεθισμάτων της κοινωνίας, όπως όλοι μας. Όπως αυτά εκφράζονται στο έργο του είτε ζωγραφική είναι είτε ποίηση, μετουσιώνει το αίσθημα του εξωτερικεύοντας υπηρετώντας διάφορους σκοπούς και πληρώνοντας τις αισθήσεις του θεατή και του αναγνώστη.

Η χαρά, η λύπη, ο πόνος είναι εμφανή στα έργα σας;
Η χαρά, ο πόνος και η λύπη αυτά και αν είναι εμφανή!! Πάντα όταν είμαι αισθηματικά φορτισμένη γράφω και κάνω τα καλύτερά μου! Θέλω να εξωτερικεύω αυτά που νιώθω άμεσα και στην χαρά και στην λύπη, δίνοντας την καθαρότητα της ψυχής μου και των αισθημάτων της στιγμής εκείνης και αυτό συμβαίνει στην ποίηση μου.

Ποιά είναι τα εφόδια ενός καλλιτέχνη;
 Τα εφόδια ενός καλλιτέχνη είναι η ίδια η έμπνευσή του, μια ζωγραφική εικόνα σε διαδρομή, μια καταγραφή όμορφη σε λέξεις σε ένα ταξίδι καλοκαιρινό, σ΄ ένα φύσημα του αέρα, σε μια αγάπη, να είναι πάντοτε ερωτευμένος με την φύση και μ΄αυτό που αγαπά και κάνει.

Ποιά είναι τα εμπόδια στην καριέρα σας;
Αυτό τον καιρό το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το οικονομικό, λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει πολλούς όπως και μένα φυσικά. Και το άγχος της επιβίωσης όταν έχεις παιδιά που χρειάζονται την φροντίδα και την βοήθεια σου. Και πάμε παρακάτω, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, σε όλους τους τομείς, με επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο. Εύχομαι να με έχει ο Θεός καλά, να μου δίνει δύναμη και θάρρος για να μπορώ να συνεχίσω μέχρι τέλους.

 Έχετε ποτέ καταστρέψει ένα έργο σας και γιατί;
 Ευτυχώς ποτέ δεν έχω μπει στην διαδικασία να πετάξω ή να καταστρέψω ένα έργο μου, εξάλλου είναι γέννημα δικό μου, πώς είναι δυνατό μια μάνα να το κάνει αυτό στο παιδί της; Όπως και να είναι, ό,τι και να είναι.

 Στόχος – Όραμα – Όνειρο: Τί είναι για εσάς;
 Οι στόχοι μου και τα οράματά μου είναι πολλά για ό,τι καλύτερο! Χωρίς στόχους, οράματα και όνειρα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει και να υπάρξει.
Αυτό που σχεδιάζω για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια προσωπική έκθεση εδώ στη Λεμεσό, γύρω στην άνοιξη προς το καλοκαίρι. Και ελπίζω να εκδόσω το βιβλίο μου και τις ποιητικές μου συλλογές. Αυτοσκοπός εδώ και πάλι δεν είναι η πώληση αλλά μια ηθική ικανοποίηση. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ονειρεύομαι για μελλοντικά και θέλω να δημιουργήσω μια σχολή ζωγραφικής για παιδάκια του δημοτικού και του γυμνασίου. Ελπίζω σε τρία χρόνια από τώρα να το έχω υλοποιήσει, το θέλω πολύ και το εύχομαι να μ’ αξιώσει ο Θεός. Τελειώνοντας εύχομαι ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα και τους Έλληνες γιατί το αξίζουν.

Σας ευχαριστώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή