Το «πράσινο» φως για τη δημιουργία ή αναβάθμιση Παιδικών Χαρών για τη φιλοξενία Παιδιών με ειδικές ανάγκες σε πέντε (5) Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους πέντε Δημάρχους.
Οι παιδικές χαρές θα κατασκευαστούν στους εξής Δήμους:
1. Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννου Ρέντη: έκταση 740 τμ στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου Θεάτρου
2. Δήμος Πειραιά: έκταση 718 τμ στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας Γεωργίου Γεννηματά.
3. Δήμος Κορυδαλλού: έκταση 550 τμ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου
4. Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας: έκταση 480 τμ στην Ακτή Κράκαρη στην περιοχή των Λιπασμάτων
5. Δήμος Περάματος: έκταση 466 τμ στο νότιο τμήμα της πλατείας Ποντίων.
Την Προγραμματική Σύμβαση υπέγραψαν την Τετάρτη 13 Ιουλίου στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου, οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Δραπετσώνας – Κερατσινίου Χ. Βρεττάκος, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης. Παρών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δ. Αράπης.
Σκοπός του έργου είναι η προμήθεια, τοποθέτηση και εγκατάσταση εξοπλισμού παιδικής χαράς, αστικού εξοπλισμού, δαπέδων και λοιπών υλικών για τη δημιουργία ή/και αναβάθμιση παιδικών χαρών εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με στόχο την εξασφάλιση υποδειγματικών χώρων παιχνιδιού που θα προωθούν τη συμμετοχή όλων των παιδιών στο παιχνίδι, χωρίς αποκλεισμούς, σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.
Οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη επισημαίνοντας πως αυτό το πολύ σημαντικό έργο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκτός από μία πρωτοβουλία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, είναι και αποτέλεσμα της πολύ αρμονικής συνεργασίας Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Η σημερινή μέρα αποδεικνύει ότι όταν συνεργάζεται η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, τα οφέλη για την κοινωνία, είναι πολλαπλά. Σήμερα υπογράψαμε με τους 5 αγαπητούς δημάρχους της ΠΕ Πειραιά τη σύμβαση για τη δημιουργία πρότυπων παιδικών χαρών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ένα διαδημοτικό έργο που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ και που θα υλοποιηθεί άμεσα για να αποδοθεί στα παιδιά με κινητικές και άλλες αναπηρίες. Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο να διαμορφώνουμε όλες τις προϋποθέσεις ισοτιμης προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό το πολύ σημαντικό έργο σηματοδοτεί την ισχυρή μας βούληση να είμαστε έμπρακτα στο πλευρό των ΑΜΕΑ και κυρίως των παιδιών».
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης είπε: «Μια ακόμη μέρα χαράς για τον Πειραιά, καθώς υπογράψαμε όλοι οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά με τον Περιφερειάρχη Αττικής την προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρία, σε κάθε Δήμο. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση κυρίως λόγω του στόχου, καθώς θα μπορούν τα παιδιά να παίξουν, να διασκεδάσουν και να απασχοληθούν σε ασφαλείς συνθήκες. Ως Δήμος έχουμε ήδη μεριμνήσει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουμε ήδη τοποθετήσει παιχνίδια για ΑμεΑ σε υπάρχουσες παιδικές χαρές στην πόλη μας. Οι παρεμβάσεις για τα παιδιά μάς χαροποιούν ιδιαίτερα, καθώς θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα όμορφο περιβάλλον για να περνούν ευχάριστες στιγμές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Αντωνάκου γι΄ αυτή την πρωτοβουλία. Επιλέξαμε την πλατεία Γεννηματά στα Καμίνια στην Δ΄ Κοινότητα και πιστεύω πως η παρέμβαση αυτή θα βοηθήσει πολύ την περιοχή».
Ο Χ. Βρεττάκος, Δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου υπογράμμισε πως «η Περιφέρεια και οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με αποτελεσματικό τρόπο. Ένα παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι δημιουργούνται σε χώρους που εμείς επιλέξαμε, παιδικές χαρές για παιδιά με ειδικές ανάγκες, οι οποίες αποτελούν τη συνέχεια μιας υπάρχουσας παιδικής χαράς. Είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία και πρέπει να βρούμε κι άλλους τρόπους να γινόμαστε πιο χρήσιμοι στην κοινωνία.»
Ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς δήλωσε πως «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που δείχνει την καλή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης αφού η ΠΕ Πειραιά με τους δήμους του Πειραιά καταθέτει από κοινού μια ενιαία πρόταση για ασφαλείς παιδικές χαρές, φιλικές προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες.»
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης είπε: «Υπογράψαμε σήμερα οι δήμαρχοι του Δυτικού Πειραιά με τον Περιφερειάρχη τον κ. Πατούλη, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Σ. Αντωνάκου ένα πολύ σημαντικό έργο για τα Άτομα με ειδικές ανάγκες, το οποίο πρέπει να το διευρύνουμε σε όλες τις περιοχές της πόλης μας ώστε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να έχουν πρόσβαση στις παιδικές χαρές. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αγκαλιάζονται και από τους δήμους και από τους κατοίκους των περιοχών που απευθύνονται.»
Ο Γ. Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη χαρακτήρισε το έργο «πολύ σημαντικό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί αφορά Άτομα με Αναπηρία στα οποία οφείλουμε να δείχνουμε την ευαισθησία μας και δεύτερον γιατί όλοι οι δήμοι του Πειραιά με τη βοήθεια της Περιφέρειας μπορούμε να υπογράψουμε μια τέτοια σύμβαση.»
Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Αντωνάκου δήλωσε: «Σήμερα είναι μία πολύ όμορφη μέρα. Το έργο αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία με τεράστιο συμβολισμό, καθώς θα υλοποιηθεί ένα από τα σημαντικότερα έργα, πρότυπες παιδικές χαρές για Παιδιά με ειδικές ανάγκες σε 5 δήμους. Πρόκειται για μια ιδέα που την αγκάλιασε ο Περιφερειάρχης από την αρχή και έδωσε εντολή να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να επισημάνω πως οι υπηρεσίες μας έκαναν εξ ολοκλήρου τη σχετική μελέτη, λαμβάνοντας υπόψιν προδιαγραφές από αντίστοιχες παιδικές χαρές Αμεα του εξωτερικού. Επίσης, συνεργαστήκαμε άψογα και πολύ στενά με τους δημάρχους προκειμένου να φθάσουμε στη σημερινή υπογραφή.»
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου είναι τα ακόλουθα:
Αναφορικά με την οργάνωση των παιδικών χαρών, η μελέτη έλαβε υπόψη τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, καθώς και τις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία.
Η επιλογή του εξοπλισμού των παιδικών χαρών έγινε με τρόπο που:
• Να είναι προσβάσιμος στο σύνολό του. Να είναι πολύ-λειτουργικός, να επιτρέπει το παιχνίδι σε όλες τις πλευρές, να διαθέτει στοιχεία που προσφέρουν ποικίλες ευκαιρίες για παιχνίδι και όπου είναι εφικτό να διαθέτει ειδικά στοιχεία που εξυπηρετούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
• Να προσφέρει ευκαιρίες παιχνιδιού σε τρία επίπεδα: δραστηριότητες προσβάσιμες από το επίπεδο του εδάφους, δραστηριότητες σε ανυψωμένα επίπεδα και δραστηριότητες σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν πρόκειται για παιδιά με κινητικά προβλήματα η πρόσβαση στα υπερυψωμένα επίπεδα να μπορεί να γίνεται είτε μέσω προσβάσιμης κλίμακας, είτε μέσω ράμπας.
• Να εξασφαλίζει την ψυχαγωγία και δραστηριότητα παιδιών διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών και να είναι σχεδιασμένος με βάση τις εργομετρικές, πνευματικές και ψυχαγωγικές ανάγκες και τις κινητικές, κοινωνικές, γλωσσικές, μαθησιακές δεξιότητες της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται.
• Να επηρεάζει θετικά βασικές δραστηριότητες παιχνιδιού και να προάγει την εξελικτική διαδικασία του χρήστη/παιδιού.
• Να διεγείρει με τον παρακινητικό του χαρακτήρα, τη συμμετοχή, την κινητικότητα, τον πειραματισμό, τη μορφολόγηση και να προάγει τόσο τη νοητική όσο και τη δημιουργική διαμόρφωση συμπεριφοράς.
• Να εξυπηρετεί και να διευκολύνει την ανάγκη του χρήστη/παιδιού για κοινωνικοποίηση.
• Να αποτελεί πρότυπο για τις απαιτήσεις και προδιαγραφές ασφάλειας που ισχύουν διεθνώς.
• Να εστιάζει στο περιβάλλον, ακολουθώντας τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού.
Τέλος, όπου απαιτούνται, συμπεριλαμβάνονται όλα τα στοιχεία εξοπλισμού και υλικών δαπέδων που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία για την παραλαβή του σήματος καταλληλότητας, επαρκής αριθμός καθισμάτων για τους συνοδούς, καλάθια απορριμμάτων, περιφράξεις, πόρτες, πινακίδες εισόδου. Ειδικότερα τα υλικά των δαπέδων και οι λοιποί εξοπλισμοί θα συμπληρώνουν αισθητικά και ποιοτικά τις περιοχές παιχνιδιού. Απώτερος στόχος είναι οι παιδικές χαρές να συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία ως προς την ασφάλεια και την πληρότητα των απαιτούμενων στοιχείων και εξοπλισμών.