Παλαί Κατάληψη μέρος 2ον

Κάτι από τη σειρά των κινηματογραφικών ταινιών «Τα Σαγόνια του Καρχαρία» αρχίζουν να θυμίζουν οι κινητοποιήσεις για την κατάληψη του Παλαί.

Η πρώτη προγραμματισμένη κατάληψη του χώρου από το Δήμο, συλλόγους και πολίτες πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2015. Τέσσερις μέρες μετά, έλαβε χώρα εκεί και η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Είχε
προηγηθεί καθαρισμός του χώρου από συνεργείο που είχε μισθώσει ο Δήμος Γαλατσίου και είχαν ξεκινήσει δειλά οι προπονήσεις τμημάτων κάποιων αθλητικών συλλόγων.
Και εκεί που θα περίμενε κάποιος η κατάληψη όχι μόνο να περιφρουρηθεί αλλά να προχωρήσει και στους υπόλοιπους χώρους της εγκατάστασης, ένα πρωινό, εν μέσω εορτών, μπήκε και πάλι λουκέτο στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο.
Οι λόγοι για τους οποίους το ΤΑΙ-ΠΕΔ, ιδιοκτήτης του χώρου, αποφάσισε να κλείσει και πάλι τις πόρτες δεν έγιναν γνωστοί. Οι πληροφορίες οι δικές μου λένε ότι η απόφαση για το κλείδωμα της εγκατάστασης πάρθηκε γιατί ήταν ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και πάλι ως χώρος φιλοξενίας των προσφύγων εξαιτίας κάποιων προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί στον Ελαιώνα και το Ελληνικό.
Την Πέμπτη, λοιπόν, 21 Ιανουαρίου, ήταν προγραμματισμένη η δεύτερη κατάληψη του Παλαί, η οποία ελπίζω αυτή τη φορά να διαρκέσει. Θα πρέπει όμως ο χώρος να περιφρουρηθεί κατάλληλα γιατί υπάρχει κίνδυνος και πάλι το ΤΑΙΠΕΔ να κλειδώσει τις πόρτες.
Πρωί πρωί, λοιπόν, της Πέμπτης μια ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους φορέων, δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους και με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, έκοψαν τις αλυσίδες της εξωτερικής εισόδου και εισήλθαν στο εσωτερικό της εγκατάστασης. Στη συνέχεια, συνεργείο του Δήμου άλλαξε όλες τις κλειδαριές του μηχανοστασίου και των υπόλοιπων βοηθητικών χώρων για ευνόητους λόγους. Μετά από 20 λεπτά έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας με δυο άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στους οποίους δηλώθηκε ότι ο χώρος είναι υπό κατάληψη βάσει της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου αλλά και γιατί, όπως είπαν οι καταληψίες, «τον χώρο αυτό τον θεωρούμε δικό μας γι’αυτό βρισκόμαστε εδώ. Το Παλαί μας ανήκει και δεν πρόκειται να φύγουμε».
Μετά την Αστυνομία, κατέφθασε κλιμάκιο της ΕΤΑΔ με επικεφαλής τον τεχνικό διευθυντή της εταιρίας στους οποίους δόθηκε η ίδια απάντηση. Στο εσωτερικό του κτιρίου και συγκεκριμένα σε μια αίθουσα των 1.800 τ.μ. άλλο συνεργείο του Δήμου τοποθετούσε μπασκέτες και προχωρούσε στη διαγράμμιση του χώρου.
Το νέο της κατάληψης δεν άργησε να κυκλοφορήσει κι έτσι μετά από λίγο οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ επικοινωνήσαν με το Δήμαρχο Γαλατσίου και κλείστηκε ραντεβού στα γραφεία της εταιρίας για τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης για να τα πουν από κοντά.
Η δική μου θέση η οποία έχει επανειλημμένως διατυπωθεί από αυτή εδώ τη στήλη είναι ότι ο Δήμος Γαλατσίου θα έρπεπε να είχε ζητήσει επίσημα από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας την παραχώρηση της εγκατάσταης. Η απόφαση για την τυχόν παραχώρηση δεν πρόκειται να ληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο όπως έχει τονίσει στο παρελθόν αλλά και σήμερα, ενδιαφέρεται μόνο για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου – αλλά από την κυβέρνηση. Θα είναι μια πολιτική απόφαση.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο Δήμος Γαλατσίου να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς, έστω και τώρα, την παραχώρηση του Παλαί. Η οποία παραχώρηση, αν ποτέ πραγματοποιηθεί, μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία και τη φυσιογνωμία όλης της πόλης του Γαλατσίου.

Υ.Γ.

Το παραχωρούν για
έξι μήνες

 

Στη συνάντηση που
έιχε κλιμάκιο του δήμου Γαλατσίου με επικεφαλή το δήμαρχο με τους υπευθύνους
του ΤΑΙΠΕΔ, τους έγινε πρόταση απο το ταμείο να παραχωρήσουν στον δήμο
Γαλατσίου τις εγκαταστάσεις του Παλαί για έξι μήνες εκτός από μία αίθουσα των
1800 τ.μ., η οποία αίθουσα έχει παραχωρηθεί στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τα γυρίσματα του
μουσικού
show X Factor. Η πρόταση αυτή έγινε καταρχήν αποδεκτή απο τον δήμαρχο Γαλατσίου όχι όμως και από τους φορείς. Στην διάρκει αυτή των έξι μηνών ο δήμος Γαλατσίου θα προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για τη βιωσιμότητα της χρήσης όλης της εγκατάστασης την οποία μελέτη θα υποβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή