Την τελευταία δεκαετία τα Εξάρχεια τα έχουμε στην συνείδησή μας ως ορμητήριο σοσιαλφασιστών που κάθε Παρασκευή και Σαββατόβραδο έκαναν εξάσκηση στην κατασκευή και ρίψη μολότωφ στους αστυνομικούς. Νομίζω θα θυμάστε τί γινόταν εκείνη την χρυσή εποχή της πολιτικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός της προετοιμασίας των εξορμήσεων προς το Πολυτεχνείο και την Πατησίων, η Πλατεία Εξαρχείων έχει συνδέσει το όνομά της και με τους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι όπως γνωρίζουμε είχαν φτάσει και μέχρι την πρώην ΑΣΟΕΕ μέχρι το 2019.
Όπως θα καταλάβατε, το άρθρο έχει να κάνει με την πλατεία Εξαρχείων και την σύγκρουση που υπάρχει για την κατασκευή του σταθμού μετρό. Ιστορικά αυτό το φαινόμενο να μην θέλουν οι πολίτες σταθμό του μετρό σε πλατεία έγινε για πρώτη φορά στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Τότε επικράτησαν οι μωροί κάτοικοι της περιοχής και ο σταθμός έγινε δύο χιλιόμετρα μακριά και τρόπος του λέγειν λέγεται «Αγία Παρασκευή» αντί «Πλατεία Κένεντυ» όντας πιο κοντά στην ομώνυμη πλατεία του Χαλανδρίου. Σήμερα οι μωροί αυτοί κάτοικοι ζητούν να κατασκευαστεί νέος σταθμός στην πλατεία Αγ. Παρασκευής… Αν ζούσε σήμερα ο Έρασμος θα έγραφε το έργο του «Μωρίας Εγκώμιον» αφιερωμένο σε αυτούς τους κατοίκους.
Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και με την πλατεία Εξαρχείων, αλλά για πολύ διαφορετικούς λόγους και όχι για λόγους βλακείας όπως στην Αγία Παρασκευή. Με το που πήγε να ξεκινήσει η εγκατάσταση μηχανημάτων και εργολάβων, οι σοσιαλφασίστες που λυμαίνονται την πλατεία αντέδρασαν και παράσυραν και μερικούς κατοίκους της περιοχής. Τα επιχειρήματα τρελά, πολύ ρομαντικά και πολύ λογοτεχνικά τα διαβάζουμε σε άρθρα της εφημερίδας efsyn. Παρεμπιπτόντως το λογοτεχνικό ύφος σε πολιτικά κείμενα είναι μια μέθοδος για να παρασύρεται ο αναγνώστης ώστε από την μια πλευρά να χάνει την ουσία του θέματος και από την άλλη αρεσκώμενος στην ανάγνωση να παρασύρεται στην θέση του κειμένου που εκφράζεται κυρίως στο τίτλο. Διαβάστε κείμενα της αριστεράς σε διάφορα site και θα δείτε ότι έχω δίκιο.
Βγήκε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυτός είχε κανονίσει τα σχέδια για στάση στην πλατεία Εξαρχείων, και ηγείται εκ των πλαγίων στην αντίδραση των σοσιαλφασιστών να μην γίνει σταθμός στην πλατεία. Από την Αττικό Μετρό, αλλά και από καθηγητές του Πολυτεχνείου (όχι από τον Γαβρόγλου) έχουμε διαβάσει σε δηλώσεις τους ότι ο σταθμός δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα Μουσείο-Πολυτεχνείο που λένε οι αντιδρώντες γιατί αλλάζει όλος ο σχεδιασμός των γειτονικών σταθμών. Μη ξεχνάμε ότι ο σχεδιασμός όλης της γραμμής έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Έβγαλαν λοιπόν διάφορα επιχειρήματα εναντίον του έργου όπως θα κοπούν τα δένδρα, η πλατεία θα χάσει το χρώμα της και την κουλτούρα της κτλ κτλ. Επιχείρησαν να καταστρέψουν της εγκαταστάσεις και αναγκάστηκε η αστυνομία να διαθέτει καθημερινά είκοσι αστυνομικούς και μια διμοιρία ΜΑΤ να προστατεύουν τους εργαζόμενους στα έργα, αντί να περιπολούν στην πόλη που την λυμαίνονται διάφοροι απατεώνες και παράνομοι.
Για να έχω μια ιδέα επί του θέματος, πήγα σήμερα πριν γράψω το άρθρο να δω την πλατεία και την κατάσταση που επικρατεί.
Είναι γεγονός ότι κάποια δένδρα θα κοπούν ή θα μεταφερθούν, αλλά τα δένδρα περιμετρικά της πλατείας είναι εκτός έργου και θα παραμείνουν. Αυτό δεν το λένε τα ΜΜΕ που υποστηρίζουν τους σοσιαλφασίστες και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο είναι ότι όπως μου είπαν οι γύρω μαγαζάτορες που σημειωτέο κανένας δεν αντιδρά, θα υπάρχει επί της πλατείας μια μόνο είσοδος έξοδος στον σταθμό όπως είναι στην πλατεία Κοραή στο Πανεπιστήμιο. Το υπόλοιπο της πλατείας αναμορφωμένο θα δοθεί πάλι στο κοινό. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Σε ποιο κοινό; Των σοσιαλφασιστών και ναρκεμπόρων ή των κατοίκων; Είναι όντως πρόβλημα. Το λέω αυτό γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι η πλατεία ήταν κατειλημμένη από τους σοσιαλφασίστες και αν θυμάστε είχαν βάλει και κοντεϊνερ για να το κάνουν γραφείο ΚΕΠ!!! Στην πλατεία δεν μπορούσε να κάτσει κανείς γιατί έζεχνε από την μυρουδιά του κάτουρου, τις πεταμένες σύριγγες και την απειλή ληστείας ή ξυλοδαρμού αν δεν ήσουν σαν αυτούς τους εποίκους της.
Έρχεται λοιπόν το μετρό και χαλάει την σούπα πολλών. Χαλάει τον χώρο συγκέντρωσης και χαλάει τον χώρο εμπορίου. Η κατασκευή του σταθμού και η αποκατάσταση της πλατείας θα κρατήσουν το λιγότερο τρία χρόνια οπότε είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητήσουν οι ναρκέμποροι και οι σοσιαλφασίστες άλλο χώρο. Ο χώρος αυτός είναι ο λόφος του Στρέφη για τον οποίο δημιουργούνται από τα ίδια άτομα αντιδράσεις στην αποκατάστασή του με την δικαιολογία ότι το έργο χρηματοδοτείται εν μέρη από ιδιώτη και ότι θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα του πράγμα το οποίο δεν ισχύει όπως φαίνεται από την μελέτη. Η ανάπλαση δε του λόφου θα φέρει στον χώρο τους κατοίκους της γύρω περιοχής, πράγμα το οποίο θα σταθεί εμπόδιο στις παράνομες δράσεις των σοσιλαφσιστοειδών.
Ως παράδειγμα πάρτε το Πεδίο του Άρεως, το οποίο ήταν ένας όμορφος χώρος αναψυχής των Αθηναίων, για κάποια εποχή εγκαταλείφθηκε αρχής γενομένης από την απόφαση της Μελίνας να εκδιώξει από τον χώρο τα θέατρα που του έδιναν ζωή (έτσι ήταν η τότε σοσιαλιστική σκέψη σε κάποια θέματα), έπεσαν μέσα οι ναρκέμποροι και έγινε άβατον. Σήμερα μετά την δραστική επέμβαση του δήμου το Πεδίο του Άρεως έχει αποδοθεί στο λαό, τον φτωχό λαό που δεν έχει να πάει διακοπές και δροσίζεται στην σκιά των δένδρων του. Κάτι τέτοιο έγινε και στον λόφο του Στρέφη και επειδή με την ανάπλαση θα εξοβελιστούν οι καταπατητές ναρκέμποροι και ο χώρος θα αποδοθεί στον λαό αντιδρούν.
Η efsyn όμως παραβλέποντας την ανομία που κυριαρχεί στην περιοχή, με την αρθρογραφία του πολιτικοποιεί το έργο και το εντάσσει στα σχέδια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής για δημιουργία προϋποθέσεων εκμετάλλευσης των ακινήτων της περιοχής επιχειρηματολογώντας ότι υπάρχουν πλησίον άλλοι σταθμοί π.χ. Ομόνοιας, Πλ. Βικτωρίας, Μουστοξύδι και Ακαδημίας. Γι’ αυτό σας είπα στην αρχή για το «Μωρίας Εγκώμιον». Μας λέει δηλαδή η efsyn ότι ο ηλικιωμένος κάτοικος της πλατείας θα ξεκινήσει να πάει Ομόνοια ή Μουστοξύδι να πάρει το μετρό; Έχουν ρωτήσει τους κατοίκους τί θέλουν; Τους περί την πλατεία καταστηματάρχες τους ρώτησαν; Είναι γελοίο επιχείρημα; Σίγουρα δεν είναι γιατί ο σκοπός της εφημερίδας είναι να παραμείνει η πλατεία ως έχει γιατί έτσι υπάρχουν πολιτικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε σχετικά άρθρα στην efsyn να δείτε του λόγου το αληθές. https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/356435_exarheia-metro-i-stratopedo και https://www.efsyn.gr/ stiles/apopseis/356449_oi-lamarines-tis-ntropis-stin-plateia-exarheion.
Αν προσέξετε το ύφος θα διαπιστώσετε αυτό το λογοτεχνικό και ρομαντικό στυλ που έχουν για να παρασύρουν τον αναγνώστη πέρα από την ουσία και προς την δική τους άποψη. Ο αρθρογράφος στο πρώτο άρθρο είναι ο Νώντας Σκυφτούλης που είχε κατηγορηθεί ως μέλος της 17 Νοέμβρη και είναι οργανωτής και ένας εκ των ιδρυτών της «Αντιεξουσιαστικής Κίνησης» που κάνει κουμάντο στην πλατεία. Οι δύο αρθρογράφοι του δεύτερου άρθρου είναι καθηγητές της σχολής αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Αν θέλετε μια ιδέα για αυτούς τους καθηγητές μπορείτε να βρείτε από το Internet.
Στην φωτογραφία του άρθρου, βλέπετε μια από τις ομάδες περιφρούρησης της πλατείας Εξαρχείων.