Γιάννης Οικονόμου: Το φυσικό αέριο συγκαταλέγεται και αυτό στο επίδομα θέρμανσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Το φυσικό αέριο συγκαταλέγεται και αυτό στο επίδομα θέρμανσης.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο


Για τις εξαγγελίες στη Δ.Ε.Θ.

Θα υπάρξει ενίσχυση και στο κομμάτι του φυσικού αερίου, στο οποίο οι τιμές έχουν ξεφύγει, μιλάμε για αυξήσεις δέκα και δώδεκα φορές επάνω. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση εκεί που είναι εφικτό έρχεται να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους ανθρώπους να ξαναγυρίσουν στο πετρέλαιο. Η θέρμανση με το φυσικό αέριο είναι εξαιρετικά ασύμφορη. Όσο λιγότερο φυσικό αέριο καταναλώνουμε για να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, τόσο καλύτερη είναι και η διάσταση της εξοικονόμησης. Εκεί που είναι εφικτό, εκεί που μπορεί να γίνει, χωρίς αυτό να έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τους συμπολίτες μας που θα επιλέξουν αυτήν την επιλογή.
Το φυσικό αέριο συγκαταλέγεται και αυτό στο επίδομα θέρμανσης. Δεν εξαιρείται τίποτα από το επίδομα θέρμανσης. Πέραν αυτού του χαρακτηριστικού θα υπάρχει και πολιτική στήριξης για το φυσικό αέριο, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και συνεχείς. Δεν έχουν σταματήσει ποτέ και θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Αυτό που σίγουρα θα γίνει, είναι να υπάρχει μια επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση στην τιμή.
Υπάρχει μια σειρά μέτρων, χρηματοδοτικών εργαλείων. Διεύρυνση των δικαιούχων και των χρημάτων, που δίνουν τη δυνατότητα στο κομμάτι των ενεργειακών υποδομών, δηλαδή, στην αλλαγή εγκαταστάσεων ή στην προμήθεια συσκευών που είναι πιο οικονομικές και λιγότερο ενεργοβόρες, να ενισχυθεί σημαντικά ο καταναλωτής, έτσι ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί, ό,τι θα τον βοηθήσει στο να καταναλώνει λιγότερη και προφανώς φθηνότερη ενέργεια.
Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις
Είναι ένας ρητορικός παροξυσμός σε εξέλιξη. Ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας, των Συνθηκών, της πραγματικότητας που υπάρχει στο Αιγαίο. Επαναλαμβάνουν συνεχώς αυτά τα ψέματα. Βέβαια, η μονότονη επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αλήθεια και αυτό το έχει αντιληφθεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνική διπλωματία απαντά με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις και στα ανυπόστατα και ανιστόρητα της τουρκικής πλευράς. Η εμβέλεια και η απήχηση των απόψεών μας επιβεβαιώνεται από διαφορετικά γεγονότα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι ότι εμείς έχουμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και, προφανώς, είμαστε τελείως ανυποχώρητοι στα ζητήματα που αφορούν στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική μας κυριαρχία. Από εκεί και πέρα, έχουμε πάντα ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Δεν έχω υπόψη μου να «τρέχει» κάποια συγκεκριμένη διαδικασία συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Ήταν πάρα πολύ σαφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Ποτέ δεν έχει αρνηθεί διάλογο και συζήτηση – και δεν θα είχαμε λόγο, άλλωστε, να τον αρνηθούμε – διότι η ισχύς των επιχειρημάτων μας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που αποδέχεται όλος ο κόσμος και έχουμε αποδείξει εν τοις πράγμασι ότι η χώρα μας είναι μια δύναμη σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ν.Α. Μεσόγειο, πλήρως ευθυγραμμισμένη σε ό,τι αφορά στις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και τον κόσμο, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Απέναντι στον αναθεωρητισμό, με απόλυτο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και με διάθεση καλής γειτονίας, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα γίνονται αποδεκτά αυτά αμοιβαία και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, η χώρα έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας, γεγονός που προσθέτει στην αυτοπεποίθησή μας.
Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι αυτή η επίμονη τακτική του ρητορικού παροξυσμού και των προκλήσεων είναι απολύτως αδιέξοδη. Κι αυτό το βλέπουμε και το συμπεραίνουμε και από την εξέλιξη μιας σειράς πραγμάτων που πολλές φορές μας παρουσιάζονταν ως δεδομένα. Θυμάστε τη συζήτηση: «Ξεκλειδώνει» η προμήθεια αμυντικού υλικού για την Τουρκία, «ξεπαγώνουν» οι σχέσεις της Τουρκίας με άλλους, «άλλη εποχή στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση». Όλα αυτά είδαμε ότι ήταν πολύ περιορισμένης εμβέλειας και απήχησης και ότι, εν πάση περιπτώσει, παραμένει μια πολύ μεγάλη επιφύλαξη του δυτικού κόσμου και των συμμάχων μας απέναντι σε μια αδιέξοδη, αναίτια προκλητική, από την απέναντι πλευρά, τακτική. Είναι προς όφελος της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι το μήκος κύματος που εκπέμπει όλος ο δυτικός κόσμος πλέον είναι στη λογική της σταθερότητας, της ειρήνης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Όσο η Τουρκία επιμένει στην αντίθετη κατεύθυνση, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να αποδομούμε την τουρκική επιχειρηματολογία, όπως το κάνουμε, με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο
Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι αριθμητικά, η απλή αναλογική, αυτή η ηθελημένη βόμβα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ – όταν αντιλήφθηκε ότι αφού δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, να μην μπορεί να κυβερνήσει κανένας – είναι ενδεχόμενο να δώσει αριθμητικά μία ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – του κ. Βαρουφάκη και, ενδεχομένως, του ΚΚΕ. Αυτό, από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά, θα είναι εκτός μιας Κυβέρνησης ετερόκλητης με τόσα πολλά και διαφορετικά κόμματα, έχει έναν χαρακτήρα μιας πολιτικής τερατογέννεσης. Δεύτερον, εάν κανείς σκεφτεί λίγο, κάνει μια προβολή στο σήμερα, στην παγκόσμια συγκυρία που ζούμε και στα προβλήματα που έχουμε, μία επανάληψη μιας Κυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη νομίζω ότι έχει επιπλέον δικαιολογίες για το χαρακτηρισμό αυτό.
Ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είπε ότι έχουμε μπροστά μας έναν εκλογικό κύκλο, δύο αναμετρήσεων, οι οποίες είναι εξίσου κρίσιμες. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές. Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, που δεν μπορεί να δώσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων είναι κρίσιμη γιατί πρέπει να δώσει ένα καθαρό μήνυμα για τη συνέχεια, για το πώς θέλουμε να πορευτεί η χώρα. Και η δεύτερη κάλπη θα έρθει να εδραιώσει αυτή την επιλογή των πολιτών με μια ανανέωση για το υπόδειγμα διακυβέρνησης, που εμείς, τουλάχιστον, πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα και που εφαρμόζουμε από το 2019 μέχρι σήμερα.
Έχουν τελειώσει τρία θέματα: Το θέμα του χρόνου των εκλογών, του τρόπου διεξαγωγής των εκλογών και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει μέχρι τις εκλογές, όπως είναι.
Η πολιτική μας αισθητική και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που πρέπει να έχει ένα κόμμα, κυρίως αυτό που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή των πολιτών, είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Αντιπολίτευσης. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, σε πολλά κρίσιμα σημεία αυτής της περιόδου διακυβέρνησης, ότι δεν παρασυρόμαστε, ότι δεν ξεστρατίζουμε από τη βασική μας αποστολή -που είναι η αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων- δεν ανταποδίδουμε κατηγορίες ή μομφές που μας αποδίδονται και οι οποίες είναι εξόφθαλμα έξω από τη λογική και την πραγματικότητα. Μένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας. Έτσι απαντούσαμε όταν μας έλεγαν ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έρθει η καταστροφή, πέρσι τέτοιον καιρό. Έτσι απαντούσαμε, με τα μέτρα και τις πολιτικές στήριξης, όταν μας έλεγαν ότι η ακρίβεια είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη» και ότι είμαστε οι ακριβότεροι σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εκθέσεις δείχνουν ότι στο ρεύμα είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έτσι απαντούσαμε, όταν μας έλεγαν ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός και παίρναμε την ευθύνη να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Απαντούσαμε και απαντούμε με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, γιατί ο κόσμος αυτό θέλει.
Μας χωρίζει τεκτονικό ρήγμα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση
Είναι η απόδειξη ότι πλέον δεν μιλάμε για χάσμα, αλλά για τεκτονικό ρήγμα που μας χωρίζει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι λυπηρό. Μπορούμε να έχουμε διαφορές, αντιπαλότητες, να δεχόμαστε σκληρή κριτική και να δίνουμε αντίστοιχες απαντήσεις με την πολιτική μας.
Προφανώς και η σάτιρα είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση και από τα αρχαία χρόνια στη σάτιρα. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα θέμα: Όταν βάζεις στο στόμα των μελών της νεολαίας του κόμματός σου ή των παρευρισκόμενων, ύβρεις, νομίζω ότι ξεπερνάς κάποια όρια και εκπέμπεις και λάθος μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία στην πορεία προς τις εκλογές. Είναι, όμως, θέμα αισθητικής. Σχεδόν πάντα η αισθητική και η ηθική συναντιούνται. Φαίνεται ότι έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την κατεύθυνση αυτή και προφανώς ούτε πρόκειται να τους μιμηθούμε, ούτε πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Πρόκειται, όμως, να επισημαίνουμε τις πολύ μεγάλες διαφορές που έχουμε και στο κομμάτι αυτό.

Πήγαινε στην κορυφή