Το τεστ του πρωινού καφέ, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το τεστ του πρωινού καφέ, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Παρατήρηση ονομάζεται η οποιαδήποτε προσεκτική θέαση ενός αντικειμένου, συμβάντος ή γεγονότος. Το αντίθετο δηλαδή, από μια «φευγαλέα ματιά». Η λέξη ετυμολογείται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «παρα+τηρέω-ώ» που σημαίνει βλέπω με προσοχή. Όταν λέμε «παρατηρώ» εννοούμε ότι ταυτόχρονα εξετάζουμε κάτι που υπάρχει ή συμβαίνει ξεκινώντας με την βοήθεια των αισθήσεων, όρασης, ακοής, αφής κλπ. Σκοπός της όποιας παρατήρησης είναι να μπορέσουμε να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να ξεχωρίσουμε, να επιλέξουμε ή να ταξινομήσουμε κάθε είδους δεδομένα που μπορεί να λάβουμε για τον σκοπό που αποβλέπουμε.

Την 1η Οκτωβρίου ήταν η Εθνική Ημέρα Καφέ. Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, που συσπειρώνει τις παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες καφέ κι έκτοτε γιορτάζεται με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί το δημοφιλές αφέψημα, με σειρά εκδηλώσεων. Στην χώρα μας, μια αλυσίδα καφέ, με παρουσία στην Βεΐκου, προσέφερε ένα δωρεάν καφέ στους πελάτες της σαν ανταπόδοση για την επιλογή τους μέσω ενός κωδικού από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.
Πήρα λοιπόν τον κωδικό μου, επισκέφθηκα το συγκεκριμένο κατάστημα και αποφάσισα να είμαι παρατηρητικός! Δυο χαρούμενα αγόρια εξυπηρετούσαν τους πελάτες που ήταν πριν από εμένα. Διαπίστωσα ότι γνώριζαν τί καφέ ήθελε ο προηγούμενος πελάτης και αντάλλαξαν δυο κουβέντες παραπάνω πέρα από τα τυπικά. Όταν ήρθε η σειρά μου, ο υπάλληλος με εξυπηρέτησε με κέφι και μάλιστα ετοίμασε τον καφέ που του ζήτησα πριν καν του δείξω τον κωδικό μου. Ο καφές ετοιμάστηκε, μου τον έδωσε λέγοντας μου «καλή απόλαυση» και ύστερα ζήτησε να του πω τον κωδικό. Δεν έπαιξε κανένα ρόλο σε όλη την διαδικασία και εξυπηρέτηση ότι ο καφές ήταν δωρεάν!
Έπαιξε όμως μεγάλη σημασία σε εμένα, αφού αν και δεν είναι η πρώτη μου επιλογή το συγκεκριμένο κατάστημα, από τότε το έχω επισκεφθεί ακόμη δυο φορές. Η παρατήρηση του συγκεκριμένου γεγονότος με οδήγησε στο συμπέρασμα να αλλάξω το κατάστημα που αγοράζω καφέ. Με τόσα πολλά καταστήματα δεν επιλέγουμε πάντα με ένα μόνο κριτήριο – για παράδειγμα αυτό που έχει τον πιο ωραίο καφέ – αλλά αξιολογούμε το κύπελλο, το καλαμάκι, τις ποικιλίες, το επίπεδο εξυπηρέτησης των υπάλληλων, την συμπεριφορά τους και αλλά πολλά!
Όπως λένε, καφέ πίνουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Οι πρώτοι πίνουν για να ξυπνήσουν και οι δεύτεροι για να …αφυπνιστούν! Στην πρώτη περίπτωση η ημέρα σου δεν ξεκινά αν δεν λάβεις την απαραίτητη δόση καφεΐνης, ενώ στην δεύτερη ο καφές σου χρειάζεται για να ξεσηκώσεις όλες τις αισθήσεις σου! Απολαμβάνεις έναν καφέ και αισθάνεσαι μια ιδιαίτερη γεύση που σε ταξιδεύει μέσα από τα αρώματα. Στην δεύτερη περίπτωση δεν μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου αν δεν στον φτιάξουν με χαμόγελο, σου δώσουν να καταλάβεις ότι έγινε ειδικά για εσένα και πως το συγκεκριμένο ποτήρι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι!

Με την παρατήρηση μπορείς να επιλέξεις το κατάστημα που θα σε οδηγήσει από την πρώτη κατηγορία στην δεύτερη. Μπορείς όμως να αντιληφθείς περισσότερα πράγματα ακόμη και για την ζωή σου όλη! Με το λεγόμενο πρωινό τεστ του καφέ, μπορείς να παρατηρήσεις και να καταλήξεις σε σημαντικά ευρήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα σου αλλά και τη ζωή σου. Οι άνθρωποι που φτιάχνουν καφέ σε τέτοια καταστήματα, οι Baristas, συνήθως ξυπνούν πιο νωρίς από εμάς και στην πλειοψηφία τους έχουν χαμηλότερο μισθό από εμάς. Επίσης, την ώρα που μας ετοιμάζουν τον καφέ μας εργάζονται, ενώ εμείς ακόμη δεν έχουμε ξεκινήσει την εργασία μας ή μας βρίσκουν σε ένα διάλειμμα της δουλειάς μας.
Το τεστ έχει να κάνει με την παρατήρηση των συναισθημάτων. Όταν λοιπόν παραγγέλνεις τον καφέ σου και η διάθεσή σου είναι χειρότερη από αυτόν που στον φτιάχνει. Όταν καθώς πίνεις τον καφέ σου, έχεις περισσότερο άγχος και παίρνεις λίγη χαρά κι απόλαυση, κάτι πρέπει να ξαναδείς. Όταν δεν μπορείς να «παρκάρεις», έστω για μερικά λεπτά τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις σου για να απολαύσεις ένα ποτήρι καφέ. Τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την καθημερινότητα που έχεις φτιάξει. Κάτι πρέπει να ξαναδείς με τις προτεραιότητές σου, τους στόχους σου, τον χώρο και χρόνο που διαθέτεις στον εαυτό σου.
Φυσικά αν αυτό επαναλαμβάνεται για πολλά πρωινά, ίσως έχεις καθυστερήσει να πάρεις τις αποφάσεις σου. Ο Steve Jobs έλεγε πως τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτούσε κάθε πρωί στον καθρέφτη και ρωτούσε τον εαυτό του: «Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που έχω προγραμματισμένο; Και κάθε φορά που η απάντηση ήταν όχι, ήξερα πως έπρεπε κάτι να αλλάξω».

Το τεστ του πρωινού καφέ λέει πως αν κάθε πρωί δεν απολαμβάνεις τον καφέ σου και η χαρά σου είναι μικρότερη από αυτόν που σου τον ετοιμάζει, κάτι κάνεις λάθος. Κάτι οφείλεις να αλλάξεις στη ζωή σου.
Αν δεν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε αυτό που πρέπει να διορθώσουμε. Αναγκαστικά θα μάθουμε την άλλη ερμηνεία της λέξης «παρατήρηση», που σημαίνει μάλωμα. Θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, στο Δημοτικό, όπου η δασκάλα μας έκανε παρατήρηση για τα λάθη στο τετράδιό μας ή για την άσκοπη φασαρία που κάναμε στην Τάξη. Είναι προτιμότερο λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε την παρατήρηση με την βασική της ερμηνεία, κανένας δεν επιθυμεί να τον μαλώνουν!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή