Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα πιο παλιά laptops να είναι πιο αξιόπιστα από τα νεώτερα που κυκλοφορούν. Η διαφορά στην ποιότητα κατασκευής είναι εµφανέστερη στα πιο φθηνά µοντέλα.
Όπως και να έχει όµως, ο υπολογιστής ή το laptop είναι τα πλέον απαραίτητα εργαλεία στην καθηµερινότητα µας και γι’αυτό είναι σηµαντικό να ακολουθούµε κάποιους κανόνες λειτουργίας έτσι ώστε να µειώσουµε τις πιθανότητες κάποιας βλάβης.
1. Κρατάτε µακριά τα υγρά από το laptop σας.
Όσο δελεαστικό κι αν είναι να πίνεις καφέ, αναψυκτικό, νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό δίπλα στον υπολογιστή, ατυχήµατα µπορούν να συμβούν πολύ εύκολα. Μπορείτε να χρησιµοποιείτε ποτήρια µε καπάκι έτσι ώστε ακόµα κ αν πέσει να µην χυθεί το περιεχόµενο. Το νερό και κάθε άλλο υγρό µπορεί να καταστρέψουν τα εσωτερικά µικροηλεκτρονικά εξαρτήµατα.
Η λύση είναι απλή : κρατάτε τα ποτά σας µακριά απ’ τον υπολογιστή. Ακόµα κ αν είστε προσεκτικοί κάποιος άλλος µπο- ρεί να χύσει το ποτό σας.
Συµβουλή: Αν ποτέ χυθεί κάποιο υγρό στο laptop σας, είτε είναι σε λειτουργία είτε όχι, γυρίστε το άµεσα ανάποδα έτσι ώστε τρέξουν τα υγρά προς τα κάτω. Αφαιρέστε άµεσα την τροφοδοσία και την µπαταρία. Αφήστε το να αδειάσει από τα υγρά και επισκεφτείτε το service.
2. Άµυνα απέναντι στους ιούς
Πρέπει να έχετε πάντα ενηµερωµένα τα λογισµικά προστασίας του υπολογιστή. Σε laptop µε κρίσιµα δεδοµένα καλό είναι να υποστηρίζονται από κάποιο συνδροµητικό αντιβιοτικό.
Οι υπολογιστές που έχουν οικιακή χρήση χωρίς κρίσιµα δε- δοµένα µπορούν να έχουν κάποια δωρεάν έκδοση λογισµικού προστασίας.
Συµβουλή: Να κινήστε στο internet µε προσοχή, Μην κάνετε click σε «περίεργες» διαφηµίσεις, µην κατεβάζετε λογισµικό ή δεδοµένα, εκτός αν είστε σίγουροι από πού προέρχονται. Όσο πιο δελεα- στική είναι µία διαφήµιση, τόσο πιο ύποπτη είναι για να ακολουθεί ιος.
3. ∆ιατηρήστε το laptop καθαρό
Τα σύγχρονα laptop µε τους δυνατούς επεξεργαστές και κάρτες γραφικών έχουν µεγάλες απαι- τήσεις ψύξης. Το πρόβληµα είναι ότι οι ανεµιστήρες πρέπει να διατηρούν δροσερά τα κυκλώµατα τους µέσα στον πολύ µικρό χώρο που έχουν. Όταν συγκεντρώνεται σκόνη στις ψύχρες των ανεµιστήρων το laptop ζεσταίνεται και αρχί- ζει να κάνει θόρυβο και να κολλάει.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να διατηρούµε σε καθαρή κατάσταση όχι µόνο το εξωτερικό του laptop, αλλά και το εσωτερικό του. Αν συγκεντρωθεί πολύ σκόνη στο εσωτερικό του, τότε αυτή φράζει εντελώς την ροή του αέρα, και το laptop µας κινδυνεύει να πάθει µεγάλη ζηµιά καίγοντας την κάρτα γραφικών τον επεξεργαστή, ή την µητρική κάρτα.
Συµβουλή: Μην χρησιµοποιείτε το laptop σε µέρη µε πολλή σκόνη. Αποφύγετε να το έχετε κοντά σε κουβέρτες ή υφάσµατα που µπορεί να χάσουν χνούδι, ή ίνες. Αν ακούτε τον ανεµιστήρα να κάνει θόρυβο και το laptop κολλάει, απευθυνθείτε άµεσα σε εξειδικευµένο service και ζητήστε να γίνει εσωτερικός καθαρισµός και έλεγχος των ανεµιστήρων.
4. Προσοχή στο βύσµα τροφοδοσίας
Το βύσµα του τροφοδοτικού δεν πρέπει να πιέζεται στο σηµείο που µπαίνει στο laptop, δεν πρέπει να χτυπάει στα πόδια µας ή σε κάτι άλλο. Μία από τις πιο συχνές βλάβες (µε σχετικά µεγάλο κό- στος επισκευής) είναι να έχει σπάσει εσωτερικά η υποδοχή της τροφοδοσίας ρεύµατος. Προσοχή ακόµη και στο καλώδιο τροφοδοσίας να µην σπάζει ή γυρίζει έντονα, γιατί θα κοπεί εσωτερικά.
Συµβουλή: Αν για να πάρει ρεύµα το laptop σας χρειάζεται να βάλετε το βύσµα ή στρίψετε το κα- λώδιο µε κάποιο καθορισµένο τρόπο, σηµαίνει ότι κάπου υπάρχει βλάβη που µπορεί να κάψει τα κυ- κλώµατα τροφοδοσίας. απευθυνθείτε άµεσα σε εξειδικευµένο service.
5. Τα πλαστικά µέρη σπάζουν εύκολα.
Μην πιέζετε µε δύναµη την οθόνη κατά το άνοιγµά ή το κλείσιµο της, οι µεντεσέδες που την κρατούν µπορεί να σπάσουν στο σηµείο ένωσης µε το καπάκι. Μην αφήνετε το καλώδιο να τρέχει στο πάτωµα, αν το πατήσει κάποιος, µπορεί να ρίξει το laptop κάτω. Προσοχή όσοι χρησιµοποιείτε laptop στο κρεβάτι.
Συµβουλή: Αγοράστε µία τσάντα µεταφοράς µε χοντρά τοιχώµατα για να φυλάτε το laptop όταν δεν το χρησιµοποιείτε.
6. Μην εκθέτετε το laptop σας σε απότοµες αλλαγές θερµοκρασίας.
Όταν βάζετε το laptop σας στο σπίτι τον χειµώνα µην το ανοίγετε κατευθείαν. Αφήστε το λίγη ώρα να έρθει σε θερµοκρασία δωµατίου. Έτσι αποφεύγετε πιθανές βλάβες στον δίσκο. Αποφύγετε και τη ζέστη από τον ήλιο επίσης.
7. Μην αφήνετε το laptop σας στο αυτοκινητο.
∆εν είναι µόνο οι µεγάλες αλλαγές θερµοκρασίας µπορεί να βλάψουν τον υπο- λογιστή αλλά και ένα laptop ή απλά η τσάντα του laptop µπορεί να γίνουν στόχος για κλοπή.
8. Αποφεύγετε να ακουµπάτε βάρια αντικείµενα, όπως βιβλία, πάνω στο laptop σας.
Αν το κάνετε πιέζετε την οθόνη πάνω στο πληκτρολόγιο και µπορεί να την κατα- στρέψετε. Επίσης µην πιέζετε την θύρα CDROM και τελικά θα σπάσει. Μην αφήνετε cd µέσα στον οδηγό αν δεν τα χρησιµοποιείτε.
9. Όταν αρχίσει να γερνάει, αναβαθµίστε το.
Η αναβάθµιση στα laptop αφορά της αύξηση της µνήµης ή ακόµη καλύτερα, την εγκατάσταση ενός δίσκου ssd. Με σχετικά µικρό κόστος θα έχετε δώσει νέα ζωή στο παλιό σας laptop που θα σας καταπλήξει µε τις νέες ταχύτητές του.
10. Κάντε γενικό service και εσωτερικό καθαρισµό κάθε 12 µε 18 µήνες.
Η πρό- ληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ο καλύτερος καιρός για ένα γενικό service του laptop σας είναι στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού. Έτσι θα έχει πεντα- κάθαρους αεραγωγούς τις ζεστές ηµέρες και θα διατηρεί δροσερά τα κυκλώµατα.