Νέο πρόγραµµα του ΟΑΕ∆ για 10.000 άνεργους


Νέο πρόγραµµα για 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών, έχει σχεδιάσει και θα προκηρύξει εντός του Νοεµβρίου, ο Οργανισµός Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού.

 Το πρόγραµµα του ΟΑΕ∆ θα προσφέρει τη δυνατότητα στους ανέργους, που είναι εγγεγραµµένοι στα µητρώα του για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον τριών µηνών και µε έµφαση στους µακροχρόνια ανέργους, να προσληφθούν σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτική οικονοµική δραστηριότητα. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΑΕ∆ θα καταβάλει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραµµα επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ηµέρα, για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραµµένων στα Μητρώα του για χρονικό διάστηµα τριών έως και 12 µηνών και στο ποσό των 18 ευρώ για την πρόσληψη µακροχρόνια ανέργων (εγγεγραµµένων στα Μητρώα Ανέργων για διάστηµα άνω των 12 µηνών). Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για κάθε προσλαµβανόµενο άνεργο θα ξεκινά από την ηµερο µηνία πρόσληψής του και θα καταβάλλεται για χρονικό διάστηµα 12 µηνών. Εν όψει της δηµοσίευσης της σχετικής ∆ηµόσιας Πρόσκλησης για το νέο Πρόγραµµα, όπου θα ορίζεται και η ηµεροµηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραµµα, ο ΟΑΕ∆ ενηµερώνει τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν ότι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους µόνον ηλεκτρονικά µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης . Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης για ένταξη στο πρόγραµµα είναι η ενδιαφερόµενη επιχείρηση να είναι εγγεγραµµένη στο Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΟΠΣ) του ΟΑΕ∆ καθώς και στο ΠΣΚΕ.

 Σηµειώνεται ότι για κάθε αίτηση που υποβάλλει η επιχείρηση χρειάζεται ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης και στα δύο πληροφοριακά συστήµατα (ΟΠΣ και ΠΣΚΕ) τόσο για την έδρα της όσο και για κάθε ένα από τα υποκαταστήµατά της, στα οποία επιθυµεί να απασχολήσει τους ωφελούµενους.

Τα βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει η ενδιαφερόµενη επιχείρηση είναι τα ακόλουθα:
• Βήµα 1ο:
Εγγραφή/ Επικαιροποίηση στοιχείων στο ΟΠΣ του ΟΑΕ∆ Επιχειρήσεις που είναι ήδη εγγεγραµµένες στα µητρώα του ΟΑΕ∆ οφείλουν να προσέλθουν στις αρµόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕ∆ πριν την υποβολή της αίτησης εφόσον απαιτείται επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Για παράδειγµα, εάν δεν έχουν συµπληρώσει πλήρως ή ορθώς τα στοιχεία στους (π.χ. ταχυδροµική διεύθυνση, email, τηλέφωνο, ΚΑ∆, νόµιµος εκπρόσωπος κλπ), εάν έχει υπάρξει αλλαγή στοιχείων της έδρας ή υποκαταστήµατος, εάν δεν έχουν δηλώσει τυχόν υποκαταστήµατα κλπ. Επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραµµένες στα µητρώα του ΟΑΕ∆, προκει- µένου να εγγραφούν, οφείλουν να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕ∆ (ΚΠΑ2) στην αρµοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα ή τα υποκαταστήµατα στα οποία θα απασχοληθούν οι ωφελούµενοι, προσκοµίζοντας τα απαραί- τητα δικαιολογητικά (πρόσφατο καταστατικό ή βεβαίωση έναρξης επιτη- δεύµατος, ΑΦΜ).

• Βήµα 2ο:
Ηλεκτρονική Εγγραφή στο ΠΣΚΕ Για τη σύνδεση χρήστη στο ΠΣΚΕ η ενδιαφερόµενη επιχείρηση θα πρέπει να επισκεφθεί την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis και να υποβάλλει από τις 14 Νοεµβρίου 2016 ηλεκτρονική Αίτηση Απόδοσης ∆ικαιωµάτων Πρόσβασης προκειµένου να αποκτήσει κωδικό πρόσβασης και συνθηµατικό. Τον κωδικό και το συνθηµατικό αυτό η επιχείρηση θα τα χρησιµοποιήσει στη συνέχεια, για να προχωρήσει στην εγγραφή της στο σύστηµα του ΠΣΚΕ που γίνεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis. Επισηµαίνεται ότι οι υφιστάµενοι χρήστες του ΠΣΚΕ, µε ίδιο ΑΦΜ, µε αυτό της επιχειρήσεως–υποκαταστήµατος που ενδιαφέρεται να συµµετάσχει στην πα- ρούσα δράση, θα πρέπει κι αυτοί να προβούν στη δηµιουργία νέου χρήστη. Κάθε επιχείρηση µπορεί να ενταχθεί στο πρόγραµµα για έναν έως και πέντε ωφελούµενους ανάλογα µε το προσωπικό που απασχολεί κατά την υποβολή της αίτησής της. Οι επιχειρήσεις µε προσωπικό έως τρία άτοµα µπορούν να ενταχθούν στο πρόγραµµα για έναν ωφελούµενο, οι επιχειρήσεις µε προ- σωπικό 4 έως 8 άτοµα για έως δύο ωφελούµενους, οι επιχειρήσεις µε προ- σωπικό 9 έως 19 άτοµα για έως και 3 ωφελούµενους και οι επιχειρήσεις µε προσωπικό άνω των 20 ατόµων για έως 5 ωφελούµενους. Προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρησης στο πρόγραµµα είναι να µην έχει προβεί πρώτον, σε µείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελίας σύµ- βασης (απόλυση χωρίς αντικατάσταση) στο χρονικό διάστηµα των τριών µηνών (ηµερολογιακά) που προηγούνται της ηµεροµηνίας υποβολής της αί- τησης υπαγωγής στο πρόγραµµα και δεύτερον, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης -το ίδιο χρονικό διάστηµα- για το σύνολο του προσωπικού που δηλώνει κατά την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραµµα.

Το «Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση 2014 -2020 (ΕΠ ΑΝΑ∆ Ε∆ΒΜ)» και συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινω- νικό Ταµείο (ΕΚΤ). Οι λεπτοµέρειες και οι όροι υλοποίησης του προγράµµα- τος, που προσδιορίζονται από τις νέες διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, θα περιγράφονται στη ∆ηµόσια Πρόσκληση, η οποία θα δηµοσι- ευτεί στο Πρόγραµµα ∆ΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΟΑΕ∆ (www.oaed.gr), του ΕΣΠΑ hhtp://www.espa.gr, και στην ιστοσελίδα htp://www.ependyseis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή