Έλληνας είσαι αφού, γράφει Ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Έλληνας είσαι αφού, γράφει Ο Βαγγέλης Ντάλης

– Τί πιστεύεις ότι «χρωστάς» στην Ελλάδα, αφού αυτή δεν σου έχει προσφέρει τίποτε; Το μόνο που σου δώσαμε ήταν ένα διαβατήριο. Και αυτό μόνο όταν φοβήθηκαν ότι δεν θα συμμετάσχεις στην εθνική.»
– «Η σχέση με τη χώρα σου ποτέ δεν μπορεί να βασιστεί στο τι σου «χρωστάει» ή σε ό,τι της οφείλεις. Ούτε κρίνεται από ένα διαβατήριο ή από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.»
– Ναι, αλλά είναι γεγονός ότι σου έδωσε μόνο το διαβατήριο.
– «Με ρωτάς τι σημαίνει η χώρα που έδωσε την ευκαιρία στους γονείς μου να γεννήσουν τέσσερα παιδιά, να πάνε στο σχολείο, να βρουν μια γειτονιά και μια εκκλησία που τους αγκάλιασε; Επίσης ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα και τον αδελφό μου πριν καν εμείς πιστέψουμε στον εαυτό μας, αλλά και φίλους που ήταν πάντα εκεί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.»

ι ερωτήσεις έγιναν από δημοσιογράφο. Οι απαντήσεις δόθηκαν από έναν Έλληνα, ο οποίος αφού αμφισβητήθηκε ως προς την εθνικότητά του, αφού ταλαιπωρήθηκε από το ελληνικό κράτος και την ελληνική πολιτεία για να πάρει διαβατήριο, αυτή τη στιγμή αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας στην Αμερική αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χαρακτηριστικά να πούμε μόνο ότι μετά την εντυπωσιακή του παρουσία στο All-star game του αμερικάνικου ΝΒΑ, κορυφαίο αθλητικό γεγονός που παρακολουθούν εκατομμύρια φιλάθλων στον κόσμο, οι κρατήσεις θέσεων για διακοπές στην Ελλάδα αυξήθηκαν εντυπωσιακά.
Όσοι κάνουν επαγγελματικά ταξίδια αυτόν τον καιρό στο εξωτερικό ή εργάζονται έξω, ξέρουν ότι η αναφορά στην ελληνική τους υπηκοότητα δεν είναι και πολύ καλή σύσταση, δεν είναι και πολύ καλό επαγγελματικό διαβατήριο. Όχι λόγω των ικανοτήτων αλλά γιατί λόγω της μνημονιακής πραγματικότητας που ζούμε, σε πάρα πολλές χώρες, οι Έλληνες αντιμετωπίζονται είτε ως κακομοίρηδες που τους λυπούνται, είτε ως «τεμπέληδες» που έφαγαν όλα τα δανεικά και τώρα δεν θέλουν να πληρώσουν, είτε ως ανίκανοι να παράγουν, να «εκσυγχρονιστούν», να «συνεργαστούν» κλπ. Μύθοι και ετικέτες είναι, αλλά δυστυχώς εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη έχουν αυτή την εικόνα σχεδόν για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θαρρετά δηλώνει Έλληνας. Κι ας μη γεννήθηκε από Έλληνες γονείς. Κι ας μην έχει ελληνική ιθαγένεια. Κι ας απέκτησε με το ζόρι την ελληνική υπηκοότητα. Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί «μέλι στάζει» για τη χώρα «του».
Οι δηλώσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη media day για το All Star Weekend είναι συγκλονιστικές και παράδειγμα για όλους. Και αυτό γιατί όταν κλήθηκε να πει το τί θα διάλεγε ανάμεσα στον τίτλο του MVP στο All-Star Game, στο πρωτάθλημα με την ομάδα του, τους Μπακς ή σε ένα μετάλλιο με την Εθνική, εκείνος διάλεξε χωρίς δεύτερη σκέψη το μετάλλιο, αφού «αυτό το παίρνει όλη η Ελλάδα»!
Από το 2013 παίζει στο αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ, το κορυφαίο του πλανήτη. Θα μπορούσε να δηλώσει «αμερικανός». Θα μπορούσε να δηλώσει τη χώρα καταγωγής των γονιών του, τη Νιγηρία. Δεν έχει, άλλωστε, ανάγκη να κάνει δημόσιες σχέσεις. Και το κυριότερο, δεν έχει πλέον ανάγκη το ελληνικό κράτος. Κι όμως.
Η αρχή είχε γίνει πολύ πριν γίνει διάσημος. Πολύ πριν ασχοληθεί το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ μαζί του. Όταν ακόμα ζούσε στα όρια της φτώχειας, όταν βοηθούσε τους γονείς του να βγάλουν ένα μεροκάματο για να υπάρχει φαγητό στο σπίτι. Με τα χρώματα του Φιλαθλητικού είχε κουβαλήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της εθνικής εορτής στην περιοχή του Ζωγράφου και την κοιτούσε με καμάρι. Τότε που ακόμα περνούσε απαρατήρητος.
Χαρακτηριστική στιγμή η επιλογή του στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2013, όταν μαζί με τον αδερφό του Θανάση πανηγύρισε την επιλογή του από τους Μιλγουόκι Μπακς κρατώντας στα χέρια του και πάλι την ελληνική σημαία. Όπως και όταν αντιμετώπισε τους Χιούστον Ρόκετς και τον Κώστα Παπανικολάου! Μαζί με τον νυν φόργουορντ του Ολυμπιακού κράτησαν μαζί τη γαλανόλευκη και έγιναν viral σε όλο την Αμερική  εκείνες τις ημέρες.
Έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την σημαία και το εθνόσημο ο Γιάννης. Τα σύμβολα αυτά συμπυκνώνουν όλη του την αγάπη για τη χώρα «του», για τη γειτονιά του, τους φίλους του, τους ανθρώπους που στήριξαν αυτόν και την οικογένειά του όλα τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι γι’ αυτόν η σημαία. Γι’ αυτό και τη σέβεται και την τιμά. Με δέος που δύσκολα θα βρεις στο μέσο Έλληνα. Είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια η άρνησή του σε μια επιθυμία Ελλήνων φιλάθλων στη Νέα Υόρκη, μετά από αγώνα της ομάδας του. Του είχαν ζητήσει να υπογράψει αυτόγραφο πάνω σε μια ελληνική σημαία. Αρνήθηκε αποφασιστικά.
Όσοι τον έχουν γνωρίσει έχουν να λένε για την ευγένεια και την προσήνειά του. Για το πόσο συνεσταλμένος και ταπεινός είναι. Η άρνησή του μόνο στάση ακατάδεχτου δεν ήταν. Ήταν στάση ανθρώπου που σέβεται τόσο πολύ το σύμβολο ώστε φοβάται μην το «μαγαρίσει»!  
Μόνο θλίψη μπορεί να αισθανθεί κανείς όταν σκεφτεί ποιοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν στην προσπάθεια ανθρώπων του μπάσκετ να αποκτήσει αυτό το παιδί ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο. Ήταν οι «ελληναράδες» του λευκού χρώματος, αυτοί που κάνουν τατουάζ αγκυλωτούς σταυρούς και όσοι έχουν την ελληνική σημαία για φερετζέ. Οι ίδιοι που χαιρετούν ναζιστικά και, αν προκύψει, θα είναι οι «πρόθυμοι» να στηρίξουν πάλι την αναβίωση της Μεγάλης Γερμανίας.
Η μητέρα του, Βερόνικα Αντετοκούνμπο έγραψε: «Θα θέλαμε αυτή τη στιγμή να ευχαριστήσουμε και να δώσουμε τα εύσημα στους Ελληνες δασκάλους που υποστήριξαν τα παιδιά μας στην εκπαίδευσή τους στην Ελλάδα. Και πάλι σας ευχαριστούμε».
Συμβαίνει στον τόπο μας από τα αρχαία χρόνια. Να αγαπούν τις αξίες του άνθρωποι «ξένοι» και να τον αρνούνται «έλληνες» ξενόδουλοι. Ο Ισοκράτης διαπιστώνει:
«Η πόλις μας (δηλαδή αι Αθήναι) η Ελλάς Ελλάδος κατά τον Θουκυδίδη), τόσον έχει αφήσει πίσω της ως προς την φρόνησιν τους άλλους ανθρώπους, ώστε οι μαθηταί αυτής έγιναν διδάσκαλοι άλλων και το όνομα των Ελλήνων πεποίηκε δοκείν είναι χαρακτηριστικόν όχι πια του γένους αλλά της διανοίας και να αποκαλούνται Έλληνες μάλλον οι μετέχοντες της ημετέρας εκπαιδεύσεως παρά της κοινής φύσεως.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή