Καρκίνος προστάτη Η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές

Αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των ανδρών που πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη. Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στο δυτικό κόσμο, κι άγνωστος αριθμός στον υπόλοιπο, χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με τον καρκίνο.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία καλεί όλους τους άνδρες που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους: Να μην αγνοούν τον προστάτη τους και να μην στρουθοκαμηλίζουν. Να απευθύνονται, δε, στον ουρολόγο τους με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η 2η αιτία θανάτου για τον άνδρα. Μετά τα 45 όλοι οι άνδρες θα πρέπει να κάνουν την εξέταση PSA. Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα στα πρώιμα στάδια ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να θεραπευτεί απόλυτα. Πολλοί από τους άνδρες αυτούς θα είχαν σωθεί, αν έγκαιρα είχαν επισκεφτεί τον ουρολόγο τους και είχαν υποβληθεί σε μία γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για τον προστάτη τους.
Με τη σωστή ενημέρωση της κοινωνίας και του ιατρικού δυναμικού, οι επιστήμονες έχουν πετύχει την έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση του προστατικού καρκίνου στο 70 έως 75% των περιπτώσεων.
Μπορεί φαινομενικά κάθε χρόνο να αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου, όμως με την έγκαιρη διάγνωση και ριζική θεραπεία μειώνονται εντυπωσιακά οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος διαγιγνωσκόμενος καρκίνος σε Ευρώπη και Αμερική και υπεύθυνος για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στις νεοπλασίες ετησίως, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Ενώ ο καρκίνος του προστάτη ανευρίσκεται σε νεκροτομές στη συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων ανδρών άνω των 80 ετών που πεθαίνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία (κλινικά ασήμαντος καρκίνος προστάτη), εν τούτοις έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 9,5% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών, θα εμφανίσει καρκίνο προστάτη και περίπου το 2,5% αυτών θα καταλήξει από αυτή τη νόσο.
Αυτός ο καρκίνος του προστάτη χαρακτηρίζεται ως «κλινικά σημαντικός», δηλαδή αφορά τον καρκίνο που θα επηρεάσει τελικά την επιβίωση των ανδρών και η προσπάθεια όλων μας, με τα μέσα που διαθέτουμε, αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση και στη θεραπεία του.
Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου τα συνοδά συμπτώματα οφείλονται στην τοπική διήθηση του προστάτη ή των παρακείμενων οργάνων, με διαταραχές της ούρησης ή συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις με κυριότερο τον οστικό πόνο.
Η περιοδική από τον ορθό δακτυλική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο προστατικός αδένας είναι σκληρός ή όχι, όπως και η τακτική μέτρηση του προστατικού καρκινικού δείκτη (Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο, PSA) βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση.
Ειδικότερα η χρήση του PSA σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία χρόνια βοήθησε στη διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν είχε διαπιστωθεί με τη δακτυλική εξέταση η σκλήρυνση του προστατικού αδένα.
Ωστόσο, η αύξηση του προστατικού καρκινικού δείκτη άνω των 4 ng/ml, δεν σημαίνει πάντοτε την ύπαρξη καρκίνου γιατί και η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, όπως και οι συνήθεις προστατικές φλεγμονές, αυξάνουν το PSA.
Για την πρόληψη της νόσου θα πρέπει οπωσδήποτε κάθε άνδρας μετά την ηλικία των 45 χρόνων να επισκέπτεται μία φορά το χρόνο τον ουρολόγο του για δακτυλική εξέταση του προστάτη και μέτρηση του PSA. Όπου κρίνεται αναγκαίο από τον ουρολόγο, πρέπει να γίνεται βιοψία για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό της νόσου. Άλλωστε, όπως σε όλο το φάσμα της ογκολογίας, και στον καρκίνο του προστάτη η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το θεμέλιο λίθο της επιτυχούς αντιμετώπισης της νόσου.
Τα τελευταία χρόνια οι άνδρες στα αστικά κέντρα είναι περισσότερο ενημερωμένοι και φροντίζουν να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με εκείνους στα χωριά που, και λόγω ελλιπούς ενημέρωσης αλλά και κυρίως λόγω της απόστασης, αποφεύγουν τις εξετάσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή