ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής : Διευρύνονται οι αδικίες, απαιτούνται δραστικά μέτρα απέναντι στον πληθωρισμό των κερδών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής : Διευρύνονται οι αδικίες, απαιτούνται δραστικά μέτρα απέναντι στον πληθωρισμό των κερδών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, καταγράφει αύξηση στη χώρα μας. Το 2,7% του Αυγούστου έρχεται ως συνέχεια της αύξησης κατά 2,5% ετησίως τον Ιούλιο από 1,8% αντιστοίχως τον Ιούνιο.

Για έναν ακόμη μήνα, δε, τα είδη διατροφής κατέγραψαν διψήφια αύξηση, που για τον Αύγουστο έφτασε στο 10,7%. Βασικά είδη διατροφής εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις από τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων , όπως τα λαχανικά (17%), τα έλαια – λίπη (12%), τα γαλακτοκομικά (11,9%) και τα μεταλλικά νερά – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (14%).

Η αθροιστική επιβάρυνση των καταναλωτών είναι τεράστια. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται εδώ και 17 συνεχόμενους μήνες με διψήφιο ποσοστό, ενώ συνολικά, οι τιμές των τροφίμων κινούνται αυξητικά επί 26 συνεχόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα επιτρέπει με τις ατελέσφορες και άδικες πολιτικές της μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα εταιρικά κέρδη συμβάλλουν κατά 50% στην αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, ποσοστό που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο πραγματικός μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση, 8,7% το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ το εισοδηματικό μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ μειώθηκε.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την προστασία του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών συνολικά, αποτελούν τη μόνη ασφαλή και δίκαιη επιλογή για την έξοδο της κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης.

Πήγαινε στην κορυφή