ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής : Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στα είδη διατροφής κατέγραψε πολλαπλάσια αύξηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής : Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στα είδη διατροφής κατέγραψε πολλαπλάσια αύξηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ:

Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στα είδη διατροφής κατέγραψε πολλαπλάσια αύξηση της τάξης του 9,4%, σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό.

Βασικά είδη διατροφής και ευρείας κατανάλωσης εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις από τον μέσο όρο του πληθωρισμού τροφίμων, με τις αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών να ανέρχονται στο 17,7%, των ελαίων στο 16,1%, στα φρούτα στο 13,9%, στην κατηγορία νερό-αναψυκτικά-χυμοί στο 13,9%, ενώ άνοδο 11,8% εμφανίζουν οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ράλι στις τιμές των τροφίμων λαμβάνει χώρα, παρά τη μεγάλη μείωση στις τιμές της ενέργειας (κατά 82% για το φυσικό αέριο, κατά 20,7% στο πετρέλαιο). Το μεγάλο ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τις τιμές στα τρόφιμα, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη σχεδόν σίγουρη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχει σχέδιο αναχαίτισης των επιπτώσεων που θα οδηγήσουν για ακόμη μια φορά στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών;

Η αθροιστική επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών είναι τεράστια, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται αυξητικά εδώ και 27 συνεχόμενους μήνες. Η κυβέρνηση παραμένει θεατής της ακρίβειας, δεν πραγματοποιεί ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, ενώ αφήνει χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και την προστασία του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών συνολικά, αποτελούν τη μόνη ασφαλή και δίκαιη επιλογή για την έξοδο της κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης.

Πήγαινε στην κορυφή