Ο Απρίλιος της ψευδολογίας και των λουλουδιών!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Απρίλιος της ψευδολογίας και των λουλουδιών!

Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΟΥΛΑ, Συγγραφέας


Ο Απρίλης έφτασε και μαζί με αυτόν έφτασαν και τα πρώτα χελιδόνια! Από πού να πρωτοξεκινήσει και τι να πρωτοπεί κανείς για τον Απρίλιο! Ετυμολογικά προέρχεται από το λατινικό Aprillis και συγκεκριμένα από το ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω.

Ο Απρίλιος είναι λοιπόν μήνας σηματοδοτούμενης σημασίας, διότι ο καιρός ανοίγει, ξεκινά η καλοκαιρία, με το «άνοιγμα» του καιρού «ανοίγουν» και τα λουλούδια, φέρνοντας μαζί με τα χελιδόνια και την Άνοιξη!
Στην αρχαία Ρώμη, ο Απρίλιος ήταν μήνας αφιερωμένος στον Απόλλωνα και στην Αφροδίτη. Στη Ρώμη γιόρταζαν τα Βενεράλια, ήταν γιορτή της αγάπης προς τιμήν της θέας Αφροδίτης.
Τα Μεγαλήσια, ήταν γιορτή προς τιμή της θεάς Κυβέλης με αγώνες που αφορούσαν τη μουσική!
Τα Παλίλια ήταν γιορτή των βοσκών όπου οι κτηνοτρόφοι κρατούσαν κλαδιά δάφνης και ράντιζαν με νερό το έδαφος, ως εξαγνιστικό μέσο, άναβαν φωτιές και πηδούσαν τρεις φορές πάνω από αυτές για να απλυμανθούν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλείδωνα, όπου οι άνθρωποι πηδάνε πάνω από τη φωτιά για να επέλθει κάθαρση και να απαλλαχθούν από το κακό.
Παρατηρούμε λοιπόν στην παράδοσή μας, ιδιαίτερα στη λαογραφία τίποτα δεν είναι τυχαίο και δεν προέρχεται από παρθενογένεση, αλλά υπάρχει απόλυτη επιρροή συνυφασμένη με αυτή της αρχαιότητας.
Τα Βινάλια Πριόρα ήταν οι πρώτες γιορτές οινοποσίας, τα πρώτα ανοίγματα του κρασιού!
Τα Φλοράλια ήταν τα ρωμαϊκά Ανθεστήρια, προς τιμή της θεάς (Flora) Φλώρα, που αντιπροσώπευε την άνοιξη και τα λουλούδια!
Στην Αρχαία Ελλάδα ο σημερινός Απριλίος, αντιστοιχούσε με το μήνα Μουνιχιώνα, το όνομα του προέρχονταν από το μυθικό ήρωα Μούνιχο, καθώς και από τη γιορτή της θεάς Άρτεμις, όπου ο ιερός ναός της βρίσκονταν στο λόφο του προφήτη Ηλία στον Πειραιά, η γιορτή της Μουνιχίας Άρτεμις.
Στον Απρίλη αποδίδονται πολλές ονομασίες, όπως «Ανθομήνας» είναι ο μήνας που ανθίζουν τα λουλούδια, «Ξεροκοφινάς» γιατί τελειώνει η συγκομιδή των γεωργών και καθαρίζονται τα καλάθια, έτοιμα για την επόμενη χρονιά, «Τριανταφυλλένιος» γιατί ανθίζουν τα τριαντάφυλλα, «Αηγιωργίτης» από τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, καθώς και «Λαμπριάτης» επειδή συνήθως αυτό το μήνα συμπίπτει η μεγάλη εκκλησιαστική γιορτή του Πάσχα, της Λαμπρής.
Πολλές δημώδεις παροιμίες αποδίδει ο λαός μας στον Απρίλιο, όπως «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνο το ζευγά πού’χει πολλά σπαρμένα», δηλαδή η βροχή του Απριλίου ήταν τόσο πολύ ευεργετική και γόνιμη για τα χωράφια, ώστε να αποδώσει πολλούς και γερούς καρπούς, το βρόχινο λοιπόν νερό του Απριλίου είχε «μαγικές» ιδιότητες, καθώς σε πολλά χωριά κρατούσαν το νερό σε μπουκάλια, επειδή το θεωρούσαν ευεργετικό και θεραπευτικό από κάθε ασθένεια και αρνητική ενέργεια.
Επίσης τον Απρίλη, κάθε πρώτη του μήνα είχε και έχει την τιμητική του το ψέμα, το αθώο όμως ψέμα! Κάθε πρωταπριλιά θεωρείται μήνας της ψευδολογίας, με το να λέμε ψέματα πέρα από το υπαρκτό χιούμορ, παλαιότερα γίνονταν για να ξεγελάσουν κατά κάποιο τρόπο τις βλαπτικές δυνάμεις που θα στερούσαν από κάθε γεωργό την καλή παραγωγή, την καλή εσοδεία.
Η ψευδολογία λοιπόν της πρωταπριλιάς, λειτουργεί ως ασπίδα για την αποτροπή κάθε κακής ενέργειας, που ελλοχεύει σε κάθε επικείμενη μελλοντική επιτυχία τους, που αφορά την παραγωγή αλλά και το σπίτικο τους, την οικία τους.
Πολλά και σημαντικά σηματοδοτούμενης σημασίας ήθη και έθιμα, περικλείονται στο μήνα Απρίλιο για να μας θυμίζουν πόσο σημαντικός και υπέροχος μήνας είναι, φέρνοντας μαζί του χελιδονίσματα, λουλούδια και καλοκαιρία!
Καλώς όρισες, ολάνθιστε Απρίλη!

Πήγαινε στην κορυφή