Το βράδυ της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με τον οποίο (νόμο) ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται πλέον σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, εντάσσει τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ, γι’αυτό και κλείνει για 30 ημέρες τα πολυϊατρεία του Οργανισμού ώστε να μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου και εντάσσει τους 8.500 εργαζομένους τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει ο πολύπαθος χώρος της υγείας· πολεμικό σκηνικό με τους γιατρούς και το υπουργείο Υγείας να βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Οι πρώτοι αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά των τοπικών πολυϊατρείων ενώ το δεύτερο, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού του Άδωνι Γεωργιάδη, προειδοποιεί με κυρώσεις, ζητώντας παράλληλα να μην εμπλακεί στις όποιες κινητοποιήσεις η ΕΛ.ΑΣ. Στην τρίτη πλευρά αυτού του τριγώνου βρίσκονται οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν πλέον και αισθάνονται «ξεκρέμαστοι», όπως μας δήλωσαν.
Ένταση και στο ΙΚΑ Γαλατσίου στην οδό Πρωτοπαπαδάκη ή αλλιώς τη δική μας Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ μέχρι πρότινος – θα δούμε πώς και εάν ονομαστεί αργότερα…
Ακριβώς πριν μια βδομάδα, την περασμένη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, Επιτροπή από τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ κατέφθασε στο ΙΚΑ Γαλατσίου με αποστολή το σφράγισμα, μετά από καταγραφή, των ιατρείων για 30 ημέρες, κατ’ εφαρμογή της εγκυκλίου με την σχετική απόφαση που είχε κοινοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας στους διευθυντές των Μονάδων και στους μεγάλους ιατρικούς συλλόγους. Όπως πληροφορηθήκαμε από παριστάμενους ιατρούς αλλά και ασθενείς, οι της Επιτροπής ζητούσαν από τους ασθενείς, που εκείνη την ώρα εξετάζονταν ή περίμεναν, να αποχωρήσουν, τους γιατρούς να βγουν από τα ιατρεία τους προκειμένου να καταγράψουν τί υπάρχει μέσα σ’αυτά ώστε να προχωρήσουν στη σφράγισή τους.
Ο κ. Κ. Τάκης, μέλος της Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτησή μας, δήλωσε: «Χθες βράδυ ψηφίστηκε ο νόμος και σήμερα πήραμε εντολή να σφραγίσουμε. Είμαι συγκλονισμένος. Χάνουν τόσοι συνάδελφοι τη δουλειά τους…»
Βάσει της απόφασης τα κλειδιά των Μονάδων Υγείας θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί μέχρι την Δευτέρα 17 του μήνα. Όταν όμως το πρωί της Δευτέρας η Επιτροπή Παράδοσης – Παραλαβής ήρθε να παραλάβει, βρήκε την είσοδο του ΙΚΑ Γαλατσίου μπλοκαρισμένη από ιατρούς, πρώην εργαζόμενους και ασφαλισμένους και έφυγε.
«Αυτή είναι η κατάργηση του δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας» δήλωσε στον «Παλμό» ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, ιατρός δερματολόγος στο ΙΚΑ Γαλατσίου επί 21 ολόκληρα χρόνια. «Από σήμερα, που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, τελούμε σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Θεωρώ ότι τελικώς το ΙΚΑ Γαλατσίου θα κλείσει οριστικά διότι μικρότερα ΙΚΑ θα συμπτυχθούν σε μεγαλύτερα. Πλέον ο ΕΟΠΥΥ δεν θα παρέχει υπηρεσίες υγείας αλλά μόνο θα αγοράζει. Στόχος μας είναι να μείνουμε εδώ και να αντισταθούμε για όσο αντέξουμε.»
Οι φωτογραφίες που τραβήξαμε από το εσωτερικό του τοπικού μας υποκαταστήματος ΙΚΑ με τα κλειδωμένα ιατρεία, τα πεταμένα χαρτόκουτα και τους άδειους διαδρόμους μιλούν από μόνες τους.
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Με καλό μάτι φαίνεται πως βλέπει ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος το κλείσιμο του τοπικού ΙΚΑ, υποστηρίζοντας πως δεν καταργείται και δεν μετακινείται. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί αυτή την περίοδο οφείλεται στο ότι, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών από τη Βουλή, οι ιατροί του ιδρύματος – πανελλαδικά και όχι μόνο στο Γαλάτσι, όπως ψευδώς επιχειρούν ορισμένοι να διασπείρουν – τίθενται σε διαθεσιμότητα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν εάν θα απασχολούνται αποκλειστικά στο ΙΚΑ ή θα λειτουργούν μόνο τα ιατρεία τους.
»Στη συνέχεια η πολιτεία θα επανδρώσει τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ – συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ Γαλατσίου – με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (με προσλήψεις καινούριες και με όσους από τους παλιούς δεχθούν τη νέα κατάσταση). Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω από το υπουργείο Υγείας και τη μεταφέρω σε εσάς.»
Απάντηση στην ανακοίνωση του Δημάρχου έδωσε η δημοτική κίνηση «Ενότητα για την Ανατροπή» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου Σπύρος Παναγιώτου, με δική τους ανακοίνωση με τον τίτλο «Οι κάτοικοι απέτρεψαν το σφράγισμα του ΙΚΑ Γαλατσίου». Κάνουν λόγο για «το σχέδιο της μνημονιακής κυβέρνησης να στερήσει για πάντα τη δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη καταδικάζοντας έναν ολόκληρο λαό, και μάλιστα σε καιρούς ανθρωπιστικής κρίσης, να στραφεί αναγκαστικά στα ιδιωτικά ιατρεία, να πληρώσει πάλι τις δαπάνες υγείας». Χαρακτηρίζουν επίσης ως «θλιβερή τη στάση σιωπής της δοίκησης του δήμου και του δημάρχου Κ. Τσίρου, ο οποίος αντί να πάρει θέση και να καταγγείλει την προσπάθεια διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης προτιμά να μετατραπεί σε γραφείο τύπου του υπ. Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Καθησυχάζει τους πολίτες της πόλης ότι τάχα το υποκατάστημα του ΙΚΑ της πόλης “δεν θα καταργηθεί ούτε θα μετακινηθεί”».
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ
Διευκρινίσεις προς τους ασφαλισμένους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν το διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας των Μονάδων Υγείας, βάσει του νόμου για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, δίνει με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι για έναν μήνα δεν θα λειτουργούν οι Μονάδες Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και καλεί τους ασφαλισμένους να μην τηλεφωνούν στα 5ψήφια τηλέφωνα για να κλείσουν ραντεβού με τους γιατρούς, καθώς δεν θα είναι εφικτός ο προγραμματισμός ραντεβού. Στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δίκτυο των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ (υπάρχει λίστα στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, www.eopyy.gov.gr) και υπενθυμίζει ότι σε αυτούς τους γιατρούς έχουν δοθεί αυξημένες επισκέψεις, από 200 σε 400 τον μήνα.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Ως προς τα Κέντρα Υγείας που θα δημιουργηθούν, σύμφωνα πάντα με το νόμο, αυτά θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, αλλά η σχετική απόφαση λαμβάνεται από τον διοικητή κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν όμως τους ασφαλισμένους αφού καθώς επί σειρά ετών η άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία ακόμη και για μικρά περιστατικά ήταν εύκολη. Η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια φροντίδα θα γίνεται μετά από την επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες υγείας ώστε να διασφαλίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ