Στέλιος Πέτσας: Η προκλητικότητα σταματάει στην αποφασιστικότητα. Αυτό κάναμε στον Έβρο πριν από δύο μήνες

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
στο δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΤ 1»
και τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου: 

Για το πλαίσιο της Κομισιόν που αφορά τον τουρισμό και τις μεταφορές
Είναι ένα σημαντικό βήμα το σημερινό. Το θέμα του τουρισμού δεν υπήρχε, όμως η Ελλάδα με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να το θέσει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού διαλόγου. Και καταφέραμε -σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- να φτάσουμε στο σημερινό πλαίσιο, το οποίο έχει μία βασική αρχή: Ότι δεν θα υπάρχει διάκριση στις μεταφορές είτε ως προς το μέσο που θα επιλέξει κάποιος να μετακινηθεί, είτε ως προς τη γεωγραφική απόσταση. Το μόνο βασικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί, είναι η ύπαρξη των ίδιων επιδημιολογικών χαρακτηριστικών στη χώρα προέλευσης και τη χώρα προορισμού. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία, να έχει λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους και ένα Σύστημα Υγείας που άντεξε χωρίς κραδασμούς. Επομένως, αυτό είναι το πρώτο βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου, ώστε όλοι μαζί να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από μία δύσκολη χρονιά.
Το βασικό στοιχείο το οποίο αναδεικνύεται σήμερα -και από την ανακοίνωση της Κομισιόν- είναι ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πλην των τεστς, είναι συμφωνημένα πλέον και είναι κοινά αποδεκτά. Αυτό θα διευκολύνει αρκετά και το έργο των Αρχών σε κάθε χώρα, αλλά, κυρίως, τους επαγγελματίες του χώρου για να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα στάνταρτς.
Το ελληνικό σχέδιο για τον τουρισμό
Το σχέδιο μας θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι θέμα λίγων εικοσιτετραώρων. Θα είναι ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο, μιας πολύ σημαντικής χώρας για τον τουρισμό παγκοσμίως. όλοι περιμένουν το σχέδιο μας για να δουν ποιες πτυχές μπορούν να προσαρμόσουν και στα δικά τους δεδομένα, ώστε να έχουμε μία συνεκτική και όχι μία κατακερματισμένη αντίδραση.
Υπάρχουν στο τραπέζι και οι διμερείς συμφωνίες, εργαζόμαστε γι’ αυτές εδώ και καιρό. Το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού κάνει την προετοιμασία που χρειάζεται. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όχι μόνο ευρωπαϊκές, που συνομιλούμε και θα καταλήξουμε όταν θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας στους Έλληνες πολίτες και διεθνώς.
Υπάρχει το ενδεχόμενο μικρότερα καταλύματα, μικρότερα ξενοδοχεία να ανοίξουν νωρίτερα. Έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο που ξετυλίγεται πάντα με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συμβουλευόμαστε συνεχώς τους ειδικούς και ακολουθούμε τις συστάσεις τους.
Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες το Σαββατοκύριακο -ήταν κάτι το οποίο το μελετούσαμε για αργότερα- γιατί φαίνεται ότι τα στοιχεία κατ’ αρχάς είναι ενθαρρυντικά και γιατί βλέπουμε ότι με τις καιρικές συνθήκες πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας. Ανοίγουμε τις οργανωμένες παραλίες με κανόνες, ώστε να έχουμε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα παραλίας, για να διαχυθεί ο κόσμος και να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον στις ελεύθερες παραλίες.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Η προκλητικότητα σταματάει στην αποφασιστικότητα. Αυτό κάναμε στον Έβρο πριν από δύο μήνες. Όταν χρειάστηκε φυλάξαμε τα σύνορά μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στείλαμε ένα μήνυμα παντού στον κόσμο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε πάντα. Εμείς πρώτοι θέλουμε να έχουμε κανόνες καλής γειτονίας και να σέβονται όλοι στην περιοχή μας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, Θέλουμε, όμως, η προσπάθεια που κάνουμε να έχει και από την εκεί πλευρά την ανάλογη ανταπόκριση. Δεν μπορεί να έχουμε συνεχώς προκλήσεις, υπερπτήσεις ή παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Επομένως οι κανόνες καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να έχουν ένα αποδέκτη: Την Τουρκία.

Πήγαινε στην κορυφή