Κίνημα Αλλαγής : Όχι άλλα ευχολόγια για τα στελέχη των ΕΔ

Ανακοίνωση Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής:

Πολλά και σημαντικά τα προβλήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι ανάγκες για εξοπλισμούς των ΕΔ, οι απαιτήσεις αναδιοργάνωσης των ΕΔ, για την οποία δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη.

Αλλά εξίσου σημαντικά ή πολύ σημαντικότερα και κρισιμότερα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, και δεν του επιτρέπουν να αφοσιωθεί απερίσπαστο στο έργο του.

Εδώ και 1,5 χρόνο, η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει λύση σε κανένα από τα παρακάτω προβλήματα:

1. Έκδοση ΚΥΑ για αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης που εκκρεμεί από το 2017.

2. Έκδοση ΠαΔ για το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης που εκκρεμεί από το 2015 καθώς η τελευταία, 5η, προθεσμία έληξε στις 31/12/20.

3. Υφιστάμενες μισθολογικές αδικίες με τροποποίηση μισθολογικών κλιμακίων και επανεξέταση του νέου μισθολογίου, όπως είχατε υποσχεθεί.

4. Αναγνώριση επιπρόσθετου χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με παρ. 4, άρθρου 22 ν.3865/2010, που προέκυψε από την ψήφιση του Ν.4387/2016.

5. Θέματα συνταξιοδοτικής και βαθμολογικής εξέλιξης ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ.

6. Στέγαση στελεχών που καλούνται να υπηρετήσουν στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά, με ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής νέων κατοικιών και αναλογικότερης κατανομής των υπαρχόντων.

7. Και ενώ για όλα αυτά γνωρίζαμε την απραξία της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, μετά λύπης διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά, με αφορμή την απάντηση που δόθηκε σε πρόσφατη ερώτηση (2647/14-12-2020) των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγγίδη με θέμα «Μεταθετικότητα Στρατιωτικού Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είτε δεν γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είτε τα βλέπει όλα καλά καμωμένα είτε δεν θέλει να βοηθήσει τα στελέχη των ΕΔ να διατηρήσουν σε ηρεμία την οικογενειακή τους εστία. Διότι:

α. Δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα συζευγμένα στελέχη των ΕΔ να μην μετατίθενται εκτός της περιφερειακής ενότητας που υπηρετεί ο/η σύζυγος, όταν το ΥΠΕΘΑ με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες του δημόσιου τομέα έχει ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά.

β. Δεν υφίσταται επιτακτικό νομοθετικό πλαίσιο ορισμού μη μετάθεσης παρά μόνο μια μικρή μοριοδότηση όταν τα παιδιά των στελεχών φοιτούν στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου, που έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό της οικογένειας με όλα τα συνακόλουθα σε μια ευαίσθητη για αυτά χρονική περίοδο.

γ. Δεν υπήρξε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε τα διαζευγμένα στελέχη, που αποδεδειγμένα πληρώνουν διατροφή, να λαμβάνουν την προβλεπόμενη μοριοδότηση για τα τέκνα τους.

δ. Δεν εξέτασε τη δημιουργία ειδικού τμήματος εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών και μας απαντάτε ότι παρόλο που τώρα αυτή εξετάζεται από το ίδιο το διοικητικό όργανο που εξέδωσε τη μετάθεση, συνιστά, καθαυτό, ένα επαρκές μέσο ελέγχου της υπόθεσης από τη Διοίκηση.

Όλο αυτό το διάστημα του 1,5 χρόνου με την ΝΔ στο ΥΠΕΘΑ, δεν έχουμε δει ουσιαστικά μέτρα που να αναβαθμίζουν το κύρος των στελεχών των ΕΔ τόσο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης/λειτουργίας, όσο και αυτών του οικονομικού χαρακτήρα, παρότι καθημερινά επιδίδονται στο έργο της αμυντικής θωράκισης της χώρας και όχι μόνο.”

Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή