Δηλώσεις Ε9 & ΕΝΦΙΑ: Τί πρέπει να γνωρίζετε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώσεις Ε9 & ΕΝΦΙΑ: Τί πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει η ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Λογίστρια


Ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχει προθεσμία να την υποβάλλει μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα που έχουν επέλθει επί αυτού.

Έτσι, εάν υπόχρεος είχε προχωρήσει στην αγορά ακινήτου εντός του 2021 θα πρέπει, στη σχετική εφαρμογή του Taxis, να επιλέξει το έτος 2022 και να υποβάλλει τη δήλωση Ε9 έως τις 31 Μαΐου 2022.
Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 και μετά.

Εάν διαπιστώσετε ότι πρέπει να προβείτε σε διορθώσεις της περιουσιακής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιότερων ετών, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
• Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε δήλωση (για παλαιότερες μεταβολές) και αφού την οριστικοποιήσετε, μπορείτε να τη μεταφέρετε στα επόμενα έτη μέχρι και το τελευταίο έτος που ισχύει η μεταβολή, για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα στα έτη αυτά.
• Όταν διορθώσετε την περιουσιακή εικόνα με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, στη συνέχεια θα υποβάλετε Ε9 για τη μεταβολή που υπάρχει στο τρέχον έτος.

Εάν η επιλογή «μεταφορά δήλωσης σε επόμενο έτος» είναι ανενεργή, σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά στο επόμενο έτος.
Δηλώνεται υποχρεωτικά η αιτία εισαγωγής μεταβολής ή διαγραφής ακινήτου. Ανάλογα με την αιτία που επιλέγεται από λίστα που εμφανίζεται, συμπληρώνονται υποχρεωτικά κάποια πεδία (π.χ. σε πώληση ακινήτου ζητείται αριθμός συμβολαίου / ημερομηνία, ΑΦΜ συμβολαιογράφου).
Επίσης, η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο TAXISnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis. Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάσταση της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του Taxis, δεν είναι πέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.
Για το δε ανήλικο τέκνο, υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικο τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου.

Πήγαινε στην κορυφή